avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1572 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA pentru locuinte noi
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA pentru locuinte noi

Anul trecut am incheiat o "promisiune bilaterala de vanzare-cumparare" prin care vanzatorul, persoana fizica, se angaja sa termine un apartament pana in ianuarie 2008. Am platit 25% din valoarea apartamentului, urmand ca la predarea lucrarii sa achitam si restul de 75%. Acum suntem aproape in martie, apartamentul nu este gata, iar constructorul a mai cerut bani deoarece de la 1 ianuarie 2008 s-a introdus TVA pentru tranzactii imobiliare efectuate intre persoane fizice. Mentionez ca contractul semnat initial nu prevede nici o marire a pretului. Este acest lucru legal si ce pot face?
Cel mai recent răspuns: tyby8 , utilizator 21:47, 7 Aprilie 2009
T.V.A. nu este element de negociere a pretului.
Cota de impozit aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator. In cazul livrarilor de bunuri imobile, faptul generator intervine la data la care sunt indeplinite formalitatile legale pentru transferul titlului de proprietate de la vanzator la cumparator.
Exigibilitatea poate interveni si la data la care se incaseaza avansul pentru platile in avans efectuate inainte de data la care intervine faptul generator.
Cu alte cuvinte, de la 1.01.2008 se aplica T.V.A. pentru restul de sume ce se vor plati pana la intocmirea contractului de vanzare-cumparare.
Mai mult, livrarea unei constructii noi de catre orice persoana nu mai este scutita de T.V.A.
Persoana impozabila trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de T.V.A. daca nu va fi inregistrata din oficiu, de catre organele de control.
Acesta este punctul de vedere al legiuitorului.
Dar sunt foarte multe inadvertente si necorelari in lege care pot da nastere la interpretari juridice.
rahmati a scris:
Mai mult, livrarea unei constructii noi de catre orice persoana nu mai este scutita de T.V.A.

Ba este, livrarea bunurilor imobile din patrimoniul personal, deci fara vreo continuitate sau scop comercial. Daca maine imi vand casa, n-o sa platesc TVA ci numai impozitul reglementat de codul fiscal.
Eu sunt in situatie inversa : am inceput investitia/constructia in 2006, am vandut cu antecontract in 2007 si acum ( la perfectarea contractului de v/c ) trebuie sa aplic tva. Am fost la adm. fiscala sa ma inregistrez ca platitor de tva, mi s-a spus ca nu se stie inca cum se face asta, doarece nu pot fi pfa in domeniu. De asemenea, nimeni nu stie cum as putea recupera tva din sumele investite. Intrebarea depusa in scris la min de finante in ianuarie a ramas fara raspuns pana in ziua de azi.
pai nu prea poti fi platitor de TVA....

"...constituie activitate economica exploatarea
bunurilor corporale sau necorporale in scopul
obtinerii de venituri cu caracter de continuitate..."

din cate vad e vorba de un contract iar imobilul e proprietatea ta....obtinerea de venituri de catre persoanele fizice din vanzarea locuintelor proprietate personala (...) nu va fi considerata activitate economica (deci nesupusa TVA-ului)
Ultima modificare: Duminică, 2 Martie 2008
Darius Bobic, Avocat
Am cateva intrebari legate de acelasi TVA
1.DAca proprietarul de la care cumparam apartament nu este inscris ca platitor de TVA (construieste blocuri), noi mai platim TVA?Precizez ca am incheiat un antecontract in 2007-nu scrie nimic de marirea pretului in caz de diferite taxe.]
2. Daca s-a inscris in 2008, la ce suma se plateste TVA? E retroactiv? La toata suma sau doar la ce a mai ramas?

Va multumesc si astept raspunsul dvs.

Alte discuții în legătură

Tva la cumparare apartament nou ciprianr ciprianr Buna ziua Anul trecut, mai exact in octombrie 2007, am semnat o promisiune de vanzare-cumparare pentru un apartament intr-un complex rezidential nou. ... (vezi toată discuția)
Rog sfat despre ridicare sarcina ilegala de pe locuinta ContSters359728 ContSters359728 Buna ziua.. rog un sfat de la un avocat sau persoana care a avut un caz similar cu al meu. Pe scurt, acum 3 ani am semnat cu un dezvoltator imobiliar o ... (vezi toată discuția)
Impozit antecontract de vanzare-cumparare apartament apu apu Buna ziua, am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare a unui apartament. Pe langa taxele notariale, mi s-a solicitat si am achitat impozitul de 2%, ... (vezi toată discuția)