In constitutie scrie ca orice persoana are dreptul la munca, dupa pregatirea pe care o are.
Vreau sa cunosc mai multe pareri pentru citeva situatii unde cred eu ca dreptul la munca este restrictionat chiar prin diverse prevederi legale, in special pentru contabili.
Expun citeva situatii:
1). Obligatia ca diverse situatii contabile (bilanturi, anumite declaratii fiscale) sa fie semnate fie de experti contabili, fie de auditori, fie de consultanti fiscali, etc.
Aceste situatii se intocmesc pe baza documentelor intocmite pina atunci de catre contabil, dar la final contabilul nu are voie sa intocmeasca bilantul sau fel de fel de declaratii.
Eu inteleg ca un expert contabil a obtinut un atestat pentru a efectua expertize contabile, un auditor idem, pentru a efectua operatiuni de audit, un consultant fiscal idem pentru a da cosultatii de specialitate, dar bilantul sau cine stie ce declaratii nu sint expertize contabile sau auditari a activitatii.
In acest caz consider ca contabililor le este restrictionat dreptul la munca si prevederile legale respective sint neconstitutionale.
2). Obligatia ca orice evidenta contabila sa fie efectuata de asa zisi contabili autorizati.
Atestatul de contabil autorizat se obtine dupa urmarea unor cursuri, examene, etc.
Din insasi notiunea de contabil autorizat rezulta ca exista si contabili neautorizati.
Acestia ce au dreptul sa faca?, sau de ce li se mai zice contabili?
De ce trebuie urmate alte cursuri pentru a munci?
3) Situatia urmatoare este valabila si pentru experti contabili:
- nici un contabil autorizat si nici un expert contabil nu isi pot desfasura activitatea daca nu sint
inscrisi la C.E.C.A.R.
De ce oare este obligatoriu acest lucru?, numai pentru ca C.E.C.A.R. s-a zbatut si a obtinut o astfel de lege?
Ce ati zice daca nici un casier nu si-ar putea desfasura activitatea pentru ca nu face parte din corpul national al casierilor, sau un sofer, sau un cofetar, sau cine stie cite si mai cite profesiuni sint?
Daca are cineva bunavointa sa raspunda rog foarte mult sa precizeze daca are atestat de expert contabil, auditor sau consultant fiscal.
Da Elis asa e. El are dreptul sa munceasca. Singura problema care se pune, din cate stiu eu, este eceea ca nu are dreptul sa semneze un bilant la "intocmit" atat. in rest e ok.. :">
Asta e altceva .... drepturile si obligatiile unui salariat sunt prevazute prin contractul individual de munca sau deriva din normele speciale referitoare la exercitarea profesiei respective .... Faptul ca nu are dreptul; sa semneze un bilant, asta nu inseamna ca are limitat dreptul la munca ...vb de contabil ..... ;)
Mie imi pare foarte corect ca exista o asa reglementare legala, aceasta nu ingradeste dreptul la munca ci obliga la o calificare superioara pentru a putea efectua anumite actiuni cu responsabilitate majora. Cine doreste sa exercite meseria cu drepturi depline, nu are decat sa se specializeze, iar cine nu, poate foarte bine sa lucreze sub responsabilitatea unui expert contabil care il va indruma si controla.
Ar putea si o asistenta medicala sa aibe pretentii sa-i fie conferit dreptul de a face operatii chirurgicale, ca doar a studiat medicina.
abcdeadi / De exemplu si mie mi-ar place sa lucrez sub responsabilitatea unui expert contabil care sa ma indrume si sa ma controleze pentru ca vreau sa ma specializez pe latura penala, ceva de genul investigatii fraude....dar de unde sa-l gasesc eu pe acel expert ? :(( Ce ar fi fost sa lucrez eu asa de capul meu intr-un asemenea domeniu daca nu as avea o calificare adecvata nu ? Parca tot ceva de genul acesta e si asta.... Ce sa fac ? Pot spune ca mi se ingradeste dreptul la munca ? Neahh..:D
Eu am inteles, Krissia .... dar nu cred ca ti s-a limitat dreptul la munca ... poate din contra a crescut volumul de munca, iar alegerea profesiei , meseriei si locului de munca este libera.
In legatura cu dorinta ta, nu pot decat sa-ti spun ca trebuie sa gasesti un expert contabil care sa te ia sub indrumarea lui ...... in rest succes.:)