avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare la mostenire, succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare la mostenire, succesiune

Buna ziua. Va expun problema mea: Tatal meu a murit in 2003, am dezbatut succesiunea impreuna cu mama mea( sunt unic copil), pentru apartamentul parintilor mei. Eu atunci am renuntat la apartament in favoarea mamei mele, considerand ca asa e corect, cat traieste mama sa fie proprietara apartamentului, urmand ca dupa moartea ei, sa-mi revina mie, fiind unicul copil. Au trecut cativa ani de atunci si am inceput sa-mi pun intrebari despre ce o sa se intample dupa moartea mamei. Eu va trebui sa dezbat succesiunea cu cineva, tinand cont ca in anul 2003 am renuntat la dreptul meu ? Ca sa fie trecut apartamentul pe numele meu , nu cumva va trebui sa dezbat succesiunea cu rudele din partea mamei?
Tin sa mentionez ca relatiile mele cu mama sunt foarte bune, nu-mi este frica de o vanzare a apartamentului in conditiile in care ar putea sa o faca foarte usor in timpul vietii, atata timp cat este unic mostenitor. Deci, intrebarea este : dupa moartea mamei mele,ce va trebui sa fac sa intru in posesia apartamentului, tinand cont ca eu am renuntat la partea mea in favoarea mamei?Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:04, 28 Februarie 2008
tu ai renuntat la mostenirea ta din partea tatalui, mostenirea dupa mama nu are nici o legatura cu asta. fiind unic descendent esti si singura mostenitore in lipsa unui testament care ar stipula altceva.....daca sunt descendenti alte rude nu vin la mostenire.
deci dupa cum scrii nu trebuie sa iti faci probleme. o sa dezbati mostenirea dupa mama la vremea respectiva.
Multumesc pentru raspuns lukacs. M-ai mai linistit. Dar te rog, mai raspunde-mi la o intrebare. Ai spus la un moment in raspuns " o sa dezbati mostenirea dupa mama ". Cu cine o sa o dezbat? Sau asa este procedura? La dezbaterea succesiunii o sa ma duc doar eu, fiind unic mostenitor? Multumesc.
Te duci numai tu.
Iar ca sa intri in posesie nu e nevoie sa faci niciun act ca descendent; intri in casa, pur si simplu.
Pentru proprietate, dezbati mostenirea. Singura, la notar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! tatăl meu a decedat în 14 august 2023. ca si moștenitori ... nimenea nimenea Bună ziua! Tatăl meu a decedat în 14 august 2023. Ca si moștenitori sunt mama și 2 copii. Am vrea sa demaram succesiunea după decesului tatălui. Ca si ... (vezi toată discuția)
Proprietar dupa renuntarea la succesiune ninasave ninasave La dezbaterea succesiunii dupa tatal meu am renuntat la tot in favoarea mamei mele ,fiind unicul copil Ce acte trebuie sa faca mama ca eu sa devin proprietar ... (vezi toată discuția)
Succesiune apartament dupa deces tata, noi copiii dorim ca mama sa aiba casa toata pe numele ei si noi sa mostenim doar cand decedeaza ea noidoi noidoi Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o problema legala. Tatal meu a decedat in august si mama vrea sa faca succesiunea. Este vorba de un apartament pe care mama ... (vezi toată discuția)