In ianuarie 2010, fiul meu a facut cadou o catelusa din rasa shitzu prietenei sale care isi dorea foarte mult un catel. Aceasta prietena s-a dovedit a fi extrem de nepasatoare, a traumatizat cainele, nu l-a vaccinat, iar fiul meu i-a luat cainele inapoi. L-am tinut cateva zile si am vrut sa-l returnam, dar m-a sunat tatal ei si a zis ca nu-l mai vor.
Problema e ca nu vrea sa ne dea carnetul cainelui ca sa-l vaccinam si sa-l deparazitam si ameninta ca ne va acuza de furt. Cum fac dovada ca acest caine a fost cumparat de catre fiul meu de pe internet si ca el este de fapt proprietarul cainelui, chiar daca fosta prietena a facut carnetul pe numele ei?
Multumesc pt sfaturi. Este adevarat ca nu poate fi declarata proprietara cainelui detinand carnetul, dar ma gandesc ca acest caine a fost in posesia ei aproape un an si dpdv juridic poate fi considerat un bun mobil. Totusi, am consimtamantul lor ca nu mai doreau acest caine, oare nu e suficient?
Multumesc pt sfaturi. Este adevarat ca nu poate fi declarata proprietara cainelui detinand carnetul, dar ma gandesc ca acest caine a fost in posesia ei aproape un an si dpdv juridic poate fi considerat un bun mobil. Totusi, am consimtamantul lor ca nu mai doreau acest caine, oare nu e suficient?
Ba da stimata doamna este suficient consimtamantul dat la acel moment pentru a se inlatura infractiunea de furt.
Daca ati avea si un martor orice incercare din partea respectivei persoane va fi sortita esecului in ceea ce priveste existenta infractiunii de furt.
Singura problema care se ridica este daca v-a dat cu titlu definitiv cainele sau doar temporar.De aici pot aparea alte ramificatii de ordin penal.
Teoretic ,consimtamantul fostilor detinatori este suficient
Practic,in raport de calitatile si caracteristicile cainelui ,exista posibilitatea ca ulterior,vechii detinatori sa ridice pretentii
Au fost cazuri de notorietate,cand initial ,partile au fost de acord cu instrainarea animalului de companie si ulterior ,motivat de o anumita reclama/publicitate,animalul a devenit obiect de actiune in instanta
Si din punct de vedere practic, daca a luat catelul cu consimtamantul persoanei la care se afla nu poate fi incidenta infractiunea de furt.
Problema proprietatii catelului este o problema care nu prezinta relevanta aproape deloc in ceea ce priveste existenta infractiunii de furt deoarece existenta consimtamantului persoanei inlatura existenta infractiunii de furt.
Furt caine
GAlinne
Buna ziua. Am o intrebare legata de, pot sa zic acum, furtul unui caine. Am trimis un catel in Olanda pentru a fi adoptat, dupa care am descoperit ca cineva a ... (vezi toată discuția)