avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzacapare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzacapare

buna am cerut un teren pe legea 18 dar inca nu a venit comisia sa l puna in posesie , mentionez ca acel teren a fost folosit de tata pana acu 3 ani cand a murit
intre timp un anumit domn sa intabula pe acel teren cu martori falsi ca la folsit el ultimi 30 de ani , de fapt cu aceimartori a obtinut si o sentina cu care sa intabulat
sentinta data acu 3 ani
de toate astea eu am aflat de 2 zile
ce pot sa fac ?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:11, 25 Noiembrie 2010
Daca terenul a facut obiectul uneia din legile care privesc reconstituirea dreptului de proprietate (18/1991; 169/1997; 1/2000; 10/2001; 247/2005) uzucapiunea nu putea sa opereze (in acest sens exista o destul de bogata si suficient de unitara jurisprudenta).
Daca terenul a fost folosit de tatal d-voastra cu indiferent ce titlu, afara de un contract prin care tatal d-voastra poseda pentru si in numele celui care a invocat uzucapiunea, nu putem sa vorbim de uzucapiune pentru ca nu exista posesie.
Urmati sfatul colegilor si cautati un avocat care sa analizeze situatia si sa va dea o parere in cunostinta de cauza.
Din cele ce ati scris deduc ca pot fi luate in considerare mai multe ipoteze intre care una ce poate fi pusa la modul serios la socoteala priveste confuzia ce s-a facut intre harta (abstractiunea intabulata in CF) si teritoriu (terenul ca atare). In relativ multe cazuri am aflat ca gresita identificare a numarului topo-cadastral al terenului a condus la intabularea unuia pe o parcela ce n-a fost niciodata in posesia lui, nu pentru ca martorii minteau (ei raspundeau la intrebari) ci pentru ca actiunea s-a redacta neglijent si fara sa existe dovada ferma ca e vorba despre terenul posedat de reclamant.
Daca ar mai fi sa va dau un sfat, ar fi acela de a-l urma pe cel al colegului avocat U.B.I.K. care stie ce va spune...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am platit impozit 60 de ani pe un teren si nu stiu cum sa il revendic valihq valihq Buna ziua. Am platit impozit pe un teren timp de 60 de ani si intre timp mi-a fost luat de catre un frate deal meu.Eu am continuat in continuare sa platesc ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea pe cale de exceptie guest1001 guest1001 Am introdus o actiune in revendicare, si paratul locuieste de peste 30 de ani pe terenul meu. Exista posibilitatea sa invoce in aparare uzucapiunea pe cale de ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune shoru shoru se mai poate intenta un proces de uzucapiune ? cineva mi-a spus ca de vreo 2 ani nu se mai poate decat proces de intabulare ... Pe scurt : am un teren ... (vezi toată discuția)