Din prevederile legii 469/2002 nu reusesc sa-mi dau seama daca aceasta se aplica si contractelor incheiate anterior intrarii ei in vigoare, dar ale caror efecte se produc si dupa aceasta data. In speta, potrivit unui contract incheiat la finele lui 2001, cumparatorul datoreaza penalitati de intarziere, iar vanzatorul l-a actionat in judecata dupa intrarea in vigoare a legii amintite, solicitandu-i penalitati de intarziere care depasesc cu mult soldul. In acest caz, se aplica prevederea art. 4 alin. (3) - totalul penalitatilor pt intarziere in decontare nu poate depasi cuantumul sumei asupra careia sunt calculate, decat daca exista prevedere expresa in acest sens in contract?
Art. 1 alin. (1) - prezenta lege se aplica tuturor contractelor incheiate pentru realizarea actelor de comert de catre agentii economici comercianti....
Art. 12 - contractele incheiate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi de partile contractante cu principalii creditori si societatile bancare finantatoare raman in vigoare, cu respectarea termenelor de plata si a cuantumului sumelor stabilite la data incheierii acestora... deci nu si celelalte contracte?
Ce parere aveti?
Daca interpretarea ta ar fi corecta, atunci n-ar mai fi fost nevoie de art. 12, deci de precizarea ca raman in vigoare termenele de plata si cuantumul sumelor stabilite in acele contracte, pt ca ar fi ramas in vigoare prevederile respective cuprinse in orice contract... Per a contrario, valabilitatea termenelor si a sumelor prevazute in alte tipuri de contracte e conditionata de respectarea prevederilor legii 469.
Lory, am avut o speta similara in 2007 si instanta mi-a admis numai in parte cererea cu privire la penalitati (adica la nivelul debitului asupra caruia au fost calculate - deci nefiind prevazuta neplafonarea cuantumului penalitatilor, s-au aplicat prevederile Legii 469/2002, desi contractul a fost incheiat in anul 2000 - era vorba despre prestatii succesive, contract incheiat pe termen nedeterminat, etc.).
Imi pare rau dar dosarul a fost deja predat la arhiva iar politica firmei respective nu permite scanarea/fotocopierea actelor din dosare; nu promit, dar daca ajung pe la arhiva instantei care a pronuntat sentinta pe fond, poate iti fac o copie din dosar.
Din ce imi amintesc, motivarea facea referire la faptul ca desi contractul a fost incheiat anterior Legii 469/2002, penalitatile sunt solicitate dupa intrarea in vigoare a acesteia, deci pretentiile sunt supuse dispozitiilor legii in discutie.