Buna ziua. Am in proprietate impreuna cu cineva un teren (50% - 50%). Poate cineva sa imi spuna in ce conditii as putea sa construiesc pe acest teren iar constructia rezultata sa fie doar in proprietatea mea? Mentionez ca terenul nu se poate imparti din cauza geometriei locului. Multumesc!
Aha, pai asta vreau sa aflu. Ce conventie trebuie facuta astfel incat doar unul sa fie proprietar? Autorizatia de constructie, procesul verbal de receptie, intabularea se pot face de la inceput pe numele unuia dintre ei si pentru asta trebuie sa existe aceasta conventie, sau dupa ce se termina cu totul se face aceasta conventie?
Problema Dvs. e simpla sub aspectul ca terenul nu se poate imparti. Ca atare, in cazul in care construiti pe terenul coproprietate, constructia va ramane in proprietatea Dvs. pana la iesirea din indiviziune, care nu este posibila, deci, pe durta constructiei sunteti proprietar exclusiv datorita situatiei. Acordul prealabil scris al coproprietaruui este necesar si indicat in privinta ridicarii constructiei, datorita eventualitatii in care geometria terenului s-ar schimba sau terenul ar fi susceptibil impartelii. In acest caz, acordul coproprietarului se prezuma buna-credinta din partea Dvs. in ridicarea constructiei, cu avantajele ce vor deriva din aceasta situatie.
In momentul in care vreti sa vindeti, vindeti cota ideala din teren si constructia care va apartine in proprietate exclusiva.
Inca o problema pe care n-am abordat-o...autorizatia de constructie, PV de receptie, se fac pe numele Dvs., intabularea tot pe numele Dvs.. Acordul coproprietarului ar fi bine sa il obtineti in scris, in prealabil.
Multumesc frumos de raspuns, foarte util si la obiect. Din pacate am demarat actele pentru obtinerea autorizatiei de construire. Am depus actele pentru certificatul de urbanism, pe numele ambilor proprietari si o sa urmeze pentru autorizatia de construire, gandindu-ma ca voi putea face PV de receptie si intabularea pe numele unuia singur. Este posibil?
Nu prea cred...
Sa pastrati toate chitantele referitoare la constructie (materiale, contracte de prestari-servicii, orice).
Ar trebui sa faceti o cerere de eliberare autorizatie numai pe numele dv.