Buna, spuneti-mi va rog, inregistrarea audio facuta cu telefonul mobil sau cu reportofon este considerata proba in instanta intr-un caz penal sau nu? va multumesc
Pentru a va lamuri puteti consulta disp. art 91 indice 1 - 91 indice 6 C.p.p. Apreciez ca in cazul dvs este incident art 91 indice 6 al 2 C.p.p. unde se arata ca inregistrarile efectuate de parti sau de alte persoane constituie mijloace de proba cand privesc propriile convorbiri sau comunicari.
In civil nu exista dispozitii speciale in acest sens, deci este mai greu sa convingeti instanta cu astfel de probe.
In civil, in urma cu mai multi ani am uzat de o transcriere a unei convorbiri telefonice pentru a uza de ea.
Era un proces dubios, in care dupa ce am castigat in prima instanta a trebuit sa declar apel...DA...APEL...
De ce?
Pentru ca aveam o revizuire cu mai multe capete de cerere si vroiam sa imi fie admise 2 deoarece admiterea doar a unui capat de denota un grad de risc ridicat...
Se putea pierde pe acel capat de cerere si era indicat sa existe doua capete de cerere admise...
Instanta de apel a admis apelul clientului meu si l-a respins pe cel al partii adverse...
In recurs nu s-a mai intamplat nimic deosebit...
Revenind la transcrierea inregistrarii convorbirii telefonice in civil, instantele la acea vreme erau panicate deoarece existau argumente mai mult decat rezonabile in acest sens.
Insa, probele nu erau concludente deoarece clientul castigase in prima iinstanta si urma sa ii fie admis si apelul...
In urma cu cca 2 ani, intr-o instanta de dreptul familiei ( pe ordonanta presedintiala) am invocat un numar de 9 sau 10 probe ( nu mai stiu exact daca erau 9 sau 10).Fiind vorba de probe cerute de tata...instanta a respins 7 dintre ele ca inadmisibile...printre care si inregistrarile video...si audio...
In inregistrare se vedea si auzea cum tipa un copil cat il tin plamanii ca nu vrea la mama sa...
O alta instanta, pe fond de aceasta data intre aceleasi parti a respins cererea de probatiune ca neintemeiata...si nu ca inadmisibila...
Daca proba ar fi fost admisa nu e greu de ghicit ca ar fi castigat ...tatal...