avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Victima unei culpe medicale - rog ajutor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Victima unei culpe medicale - rog ajutor

Buna seara dl avocat.
Ma numesc Apreutesei Mariana, din loc. Gelu, jud Timis.
Va rog ajutati-ma cu cateva sfaturi juridice.
In anul 2008 am fost victima unui doctor care din culpa medicala mi-a distrus sanatatea.
Mai exact in luna iulie 2008 am suferit o interventie chirurgicala laparoscopica iar la cateva zile de la externare (fara sa primesc biletul de iesire) m-am simtit foarte rau cu stari de frisoane si voma, apoi m-am prezentat din nou la doctorul care m-a operat si a zis ca aceste stari sunt normale in urma operatiei. Am inceput sa fac tot felul de investigatii si consultatii pe la diferiti medici si cabinete medicale dar punctele de vedere medicale nu coincideau intre ele fiind diferite recomandandu-mi-se tot felul de tratamente pe care le-am urmat cu strictete insa starea de sanatate se deteriora de la o zi la alta. In luna octombrie 2008 m-am simtit foarte rau si a aparut o umflatura pe abdomen si m-am prezentat la un alt doctor la control care in urma consultarii a decis de urgenta o noua operatie in urma careia mi s-a extras o cantitate de “puroi cremos” ce s-a format in interiorul organismului datorita faptului ca primul chirurg in timpul operatiei a atins intestinul gros (colonul) lasand in urma o ciupitura. Dupa aceasta a doua operatie, din nou s-a deteriorat starea de sanatate si din nou m-am prezentat la acest nou chirurg din nou m-a operat in decembrie 2008 si de data acesta a avut loc o rezectie segmentara transversala a 10 cm din colon fiind in coma timp de 5 zile lucru ce ne-a marcat psihic pe intrega famile. Dupa aceasta situatie am vrut sa am o discutie cu acel doctor care din neglijenta mi-a deteriorat starea de sanatate si am fost la spitalul clinic municipal unde ne-am intalnit bineinteles caci dansul a negat orice acuzatie dar cind i-am expus toate dovezile reactia a fost urmatoarea “cati bani vrei ca, sa taci pentru totdeauna?” am fost foarte jignit ma asteptam sa aiba o reactie de regret sau compasiune am plecat cu un gust amar in suflet.
Acum m-am decis sa il chem in judecata, am asteptat pana acum crezand ca starea mea de sanatate se va ameliora insa sunt tot mai rau, cad foarte des in depresii adanci, am avut chiar tentative de suicid fiindca nu mai pot ridica greutati, nu mai pot manca decat legume fierte, daca stau prea mult in picioare ma simt foarte rau, etc...
Nu imi permit un avocat fiindca sunt platita cu salariul minim pe economie, sotul meu este somer, dar detin cunostinte de Drept.
Va rog ajutati-ma cu cateva sfaturi.
1. Mai pot formula plangere penala desi am depasit termenul de 2 luni din ziua cand partea vatamata a stiut cine este faptuitorul (art 284 C.p.p.) ?
2. Pot adresa o actiune civila catre Judecatorie pe temeiul art 998 - 999 Cod civil solicitand daune materiale si morale ?
3. Daca prin citatie mi se va comunica sa platesc taxa de timbru judiciar prea mare, de ex. 10 % din pretentiile mele 50.000 euro daune morale si 10.000 euro daune materiale, pot solicita instantei plata acestei taxe la finalul procesului sau cu scutire daca sunt incadrata la salariul minim pe economie ?

VA MULTUMESC.
Cu respect, Apreutesei Mariana.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:57, 26 Noiembrie 2010
Avand in vedere ca ati fost in evidenta si tratamentul chirugical al doctorului,
respectiv cunoasteti identitatea persoanei care si-a asumat responsabilitatea actului si manevrei chirurgicale,termenul legal prevazut de art 284 Cod procedura penala ,nu va mai permite formularea de plangere penala
Puteti investi instanta de judecata cu autoritatea de a judeca o actiune civila
Pe textele de lege indicate de dvs. termenul de prescriptie este de 3 ani.
Insa tot Colegiul Medicilor va aprecia culpa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Victima unei culpe medicale vali_ned vali_ned Buna seara Va rog ajutati-ma cu cateva sfaturi juridice. In anul 2008 am fost victima unui doctor care din culpa medicala mi-a distrus sanatatea. Mai exact ... (vezi toată discuția)
Vaccinare. pe cine chem in instanta pentru greseala? vaccin vaccin Buna ziua, Sotia mea a nascut in data de 9 noiembrie anul acesta un baietel . A fost internata la una din maternitatile din orasul nostru , impreuna cu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, ma confrunt cu o problema legata de un membru al familiei ... fbogdan96 fbogdan96 Buna ziua, Ma confrunt cu o problema legata de un membru al familiei mele care a fost operat la un chist ovarian. Operația s-a efectuat prin laparoscopie, ... (vezi toată discuția)