avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1818 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Fonduri europene, finanţări ... Fonduri europene - cofinantare
Discuție deschisă în Fonduri europene, finanţări nerambursabile, grant-uri

Fonduri europene - cofinantare

Buna,

Am si eu o intrebare despre cofinantarea la proiectele pentru fonduri europene, si respectiv:

Cofinantare se considera doar aportul financiar la proiect?
Sau se ia in calcul si valoarea (in bani) terenurilor, cladirilor, vehiculelor, existente ca si aport al meu la cofinantare?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Holda Finance , Consultant credite si finantari 16:35, 6 Decembrie 2010
Faceti o confuzie grava. Aportul in natura nu este considerat contributie proprie eligibila. Desi in documentele programatice de nivel inalt nu se precizeaza aceasta si, aparent, s-ar lua in considerare si aportul in natura, in toate ghidurile solicitantului publicate pentru orice operatiune se specifica foarte clar ca aportul in natura nu este eligibil.

Prin urmare, raspunsul corect la intrebare este: contributia solicitantului la cheltuielile eligibile (denumita uneori si cofinantare) poate fi numai sub forma baneasca.
Multumesc frumos pentru raspunsuri.
cermak gruianu a scris:
In cadrul acestui program, exista axa1-cresterea competitivitatii sectorului agricol si silvic, masura 121-Modernizarea exploatatiilor agricole, unde se poate accepta aport in natura la "investitiile concrete pentru care se acorda fonduri nerambursabile", in acest sens, citez:

"Se accepta si contributia în natura pentru înfiintarea plantatiilor de pomi, arbusti fructiferi si de vita de vie, într-un procent de pâna la 20% din valoarea eligibila a proiectului"


Argumentația e prea lungă, așa că rog să mă credeti pe cuvant ca este asa cum va spun. Incadrarea in categorii de cheltuieli eligibile si neeligibile reprezinta abc-ul practicii in domeniul fondurilor nerambursabile si atunci când nu sunteți sigur(ă) de informație nu e bine să prezentați aceste exemple de pe site-uri neoficiale, exemple eronate în cazul de față.

Documentele oficiale ale PNDR au o singura sursa, anume Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (www.apdrp.ro). Dacă aveți curiozitatea să citiți acolo Ghidul Solicitantuli pentru Măsura 121 pe care o dați exemplu, cu siguranță veți găsi următorul pasaj:
2.4 Tipuri de investiţii şi cheltuieli neeligibile

ATENŢIE! Finalizarea proiectului FEADR, presupune ca beneficiarul să finalizeze atât partea de investiţie suportată prin cheltuielile eligibile, cât şi partea de investiţie realizată din cheltuielile neeligibile.

Prin Măsura 121 nu se pot finanţa investiţii care se încadrează în următoarele categorii:
[...]
8. Contribuţia în natură

Dacă tot e pe dat linkuri, uitați-vă și la mine pe site, unde am un articol frumușel despre contribuția proprie și acordarea finanțării: [ link extern ] /
Ultima modificare: Marți, 7 Decembrie 2010
Holda Finance, Consultant credite si finantari

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fonduri ue nerambursabile fara cofinantare eu_alexu90 eu_alexu90 Buna ziua sunt interesat sa imi deschid o pastravarie am tot citit pe aici mai multe topicuri si tot nu sunt foarte lamurit de aceea am facut aces post ,sper ... (vezi toată discuția)
Pensiune turistica lungu nicolae lungu nicolae acum 4 ani in comuna saes jud sibiu am vrut sa construiesc o pensiune turistica.Planul meu era sa inchei contracte cu grup operator pentru maxim 8 persoane ... (vezi toată discuția)
Gradinita particulara Anca_Topor Anca_Topor Buna ziua, As vrea sa demarez o afacere in domeniul gradiniteleor private. Suntem 10 asociati, avem teren si ne gandim sa construim o cladire care va fi ... (vezi toată discuția)