avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... avocati straini in Romania
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

avocati straini in Romania

A avut zilele trecute examen pentru avocati strain care vrea se profeseze cu drept romanesc. Eu n-am facut. Stie cineva cum a fost si ce persoane s-a presentat?. Existe si alta varianta pentru avocati straini: sa faca dupa cateva documentatia si evaluare lui la UNBR, un contract de colaborare pe un period de 2/3 ani. Acest contract permite sa se aiba avocat strain si clientela propria. Daca avocat face un contract de colaborare cu o firma de avocati romana, firma acest trebuie sa indiplineasca conditiile aia de 6 ani de avocat definitivat (ca o indrumare de avocat stagiar roman), sau pur si simplu un contract de colaborare. Exista alte variante sa fi avocat strain in Romania inregistrat la registrul special?. Interpretarea a UNBR despre situatiile avocati straini a fost anulata la instanta intrucat r estringe legea proefesiei?.
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 23:00, 28 Noiembrie 2010
Legea 51/1995 precizează:
art. 12 (1) Membrul unui barou din altă ţară poate exercita profesia de avocat în România dacă îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, mai puţin cea cu privire la cetăţenia română.
(2) Pentru a acorda consultanţă juridică privind dreptul românesc, avocatul străin are obligaţia de a susţine un examen de verificare a cunoştinţelor de drept românesc şi de limbă română, organizat de U.N.B.R.
(3) Avocatul străin poate exercita profesia de avocat în România, la alegere, în cadrul uneia dintre formele de organizare prevăzute la art. 5.
(4) Avocatul străin nu poate pune concluzii orale sau scrise în faţa instanţelor judecătoreşti şi a celorlalte organe jurisdicţionale şi judiciare, cu excepţia celor de arbitraj internaţional.
(5) Onorariile cuvenite avocatului străin se vor înregistra şi se vor plăti integral în România.
(6) Avocatul străin care exercită profesia în România este obligat să se înscrie în tabloul special ţinut de fiecare barou şi se supune prevederilor prezentei legi, ale statutului profesiei şi codului deontologic.
Pe calea interpretarea UNBR a emis aceasta decizia: [ link extern ]
prin care exista o etapa de evaluare. Se obliga la incheiarea a un contract de colaborare cu indrumator de stagiu: "încheiat în conformitate cu modelul din Anexa IX la Statutul profesiei (modelul-cadru pentru contractul de colaborare, la care se adaugă şi noile prevederi ale Statutului referitoare la dreptul avocatului străin la clientelă proprie)"

La urma se formuleaza aceste concluzii:

a) Dispoziţiile prevăzute în Capitolul VII/1 din Legea nr. 51/1995 au caracter special, ce derogă de la dispoziţiile cuprinse în art. 12 din Lege.
Restricţia relativă la imposibilitatea de a pune concluzii, orale sau scrise, în faţa instanţelor române şi a celorlalte organe jurisdicţionale şi judiciare, cu excepţia celor de arbitraj internaţional nu se aplică în cazul avocaţilor străini care au obţinut calificarea profesională în unul din statele membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European.
b) În cazul avocaţilor străini, membrii ai unui barou din altă ţară, care au dobândit dreptul de exercitare a profesiei în România fiind înscrişi în tabloul avocaţilor înainte de intrarea în vigoare a Capitolului VII/1 din Legea nr. 51/1995 şi fără aplicarea dispoziţiilor art. 3144 din Statutul profesiei de avocat, operează interdicţia prevăzută în art. 12 alin. (4) din Lege.
Pentru a obţine dreptul prevăzut la art. 12 alin. (2) din Lege avocaţii aflaţi în situaţia de mai sus trebuie să susţină examenul prevăzut de lege.
Obligatoriu, în cazul avocaţilor străini, tabloul avocaţilor menţionează dacă aceştia au dreptul de a acorda consultanţă juridică privind dreptul românesc, dacă înscrierea în barou nu s-a făcut în condiţiile art. 3144 din Statutul profesiei de avocat.


De fapt, se obliga la incheierea cu un avocat indrumator de un contract de colaborare, conform un model anexat sau la o proba despre drept romanesc insa nu vreti decat sa infokrez despre drept eurpeoan sau international nici sa te duci la instanta...
.
¿Aceasta interpretarea si ansamblu intreg a decizia interpretativa nu credeti ca este cel putin contrar litera si spiritu a legea profesiei prin articol 12 citat si altii?.
Ultima modificare: Duminică, 28 Noiembrie 2010
Alvaro Liniers, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii profesare avocat din sua in romania Alessandratw Alessandratw Buna ziua! Nelamurirea mea este legata de legea sau statutul care guverneaza posibilitatea exercitarii profesiei de avocat in Romania de catre un avocat ... (vezi toată discuția)
Informatii despre barou stefanvl stefanvl Am si eu 2 intrebari: 1)dupa cat timp de la obtinerea diplomei de drept pot sustine examenul de intrare in barou?(exista anumite conditii?) 2)dupa cat timp ... (vezi toată discuția)
Avocat stagiar geo26 geo26 avocatul stagiar care are un contract de colaborare cu avocatul indrumator mai poate colabora si cu alti avocati (definitivi) pe anumite dosare, spete alte ... (vezi toată discuția)