avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Conditii profesare avocat din SUA in Romania
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Conditii profesare avocat din SUA in Romania

Buna ziua!

Nelamurirea mea este legata de legea sau statutul care guverneaza posibilitatea exercitarii profesiei de avocat in Romania de catre un avocat acreditat in alta tara.

Mai exact, este vorba de un avocat licentiat si cu experienta in SUA care ar dori sa profeseze in Romania. Am primit raspunsuri contradictorii de la barouri #-o- unii spun ca e suficient sa se inscrie in barou si poate profesa dar nu poate depune concluzii, altii spun ca nu se poate profesa deloc daca nu exista reciprocitate cu statul respectiv (as crede ca mai mult ca sigur un stat al SUA nu are reciprocitate cu Romania, in mod special!).

Exludem pe moment varianta echivalarii studiilor. Exista vreo lege care stipuleaza in ce conditii poate un avocat din afara sa profeseze in RO? Stiu ca exista ceva reciprocitate cu statele din UE, dar despre alta tari, nonUE, nu am reusit sa obtin un raspuns clar.

Multumesc mult pentru sfaturi!
Cel mai recent răspuns: Alessandratw , utilizator 22:55, 21 Aprilie 2016
Legea 51/1995
Articolul 13
(1) Membrul unui barou dintr-o altă ţară poate exercita profesia de avocat în România, în cazul îndeplinirii condiţiilor prevăzute de prezenta lege.

(2) Pentru a acorda consultanţă juridică privind dreptul românesc, avocatul străin are obligaţia de a susţine un examen de verificare a cunoştinţelor de drept românesc şi de limbă română, organizat de U.N.B.R.
(3) Avocatul străin poate exercita profesia de avocat în România, la alegere, în cadrul uneia dintre formele de organizare prevăzute la art. 5.
(4) Avocatul străin nu poate pune concluzii orale sau scrise în faţa instanţelor judecătoreşti şi a celorlalte organe jurisdicţionale şi judiciare, cu excepţia celor de arbitraj internaţional.
(5) Onorariile cuvenite avocatului străin se vor înregistra şi se vor plăti integral în România. (6) Avocatul străin care exercită profesia în România este obligat să se înscrie în tabloul special ţinut de fiecare barou şi se supune prevederilor prezentei legi, ale statutului profesiei şi codului deontologic.
Da, textul de lege sus menționat reglementează situația care va interesează.

Fiind vorba de un avocat din SUA obligatoriu trebuie sa dea examen de intrare în barou ca sa profeseze în România.
Legea aplicabila este cea romana pentru raporturile juridice rezultate din contractele încheiate în calitate de avocat înscris în baroul roman.

Ca sa profeseze în România trebuie sa cunoască și limba romana foarte bine ca sa poată pleda.

Se pot găsi modalități de colaborare intre avocatul din SUA și cel roman dar de înregistrat în barou nu se poate decât cu examen.
Va multumesc pentru raspuns!
Va multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara!numele meu e Ștefania, și aș doresc să mă ajutați ... Ionela08 Ionela08 Bună seara!numele meu e Ștefania, și aș doresc să mă ajutați într-o problemă.Logodnicul meu este din Bangladesh,el este absolvent al facultății de ... (vezi toată discuția)
Avocati straini in romania Alvaro Liniers Alvaro Liniers A avut zilele trecute examen pentru avocati strain care vrea se profeseze cu drept romanesc. Eu n-am facut. Stie cineva cum a fost si ce persoane s-a ... (vezi toată discuția)
Avocatii romani apara in fata intantelor dun alte state ue dandanaua dandanaua Avocatii romani definitivi, cu vechime intre 5 si 10 ani in profesie (7-8 ani), pot apara cetatenii romani in fata instantelor altor state ale uniunii europene ... (vezi toată discuția)