As dori sa stiu cati dintre colegii avocati s-au inregistrat ca operatori de date cu caracter personal.
Din lecturarea textului de lege reiese ca am avea si noi obligatia inregistrarii, notarii sunt toti inregistrati si evidentiaza acest lucru in acte.Avem saunu obligatia?
avoc71, care a fost motivatia fata de mesajul meu anterior din 3 martie?
In conditiile in care si notarul si alti astfel de operatori dau astfel de informatii catre terti iar noi nu putem fi obligati sa le dam... de ce trebuie sa fim inregistrati? :-/
Daca trebuia sa ne inregistram banuiesc ca am fi primit pana acuma o recomandare din partea baroului/decanului sau o notificare din partea autoritatii competente...
Vezi tu, tot altu' sa ne spuna ce sa facem, cand si cum.
Nimeni nu ar avea vre-un interes. Baroul? Ce castiga? Autoritatea competenta? OK. Ai studiat legea? Actioneaza cum o interpretezi.
Parerea mea este ca e prf in ochi, Pe pagina lor, la sanctiuni date celor care nu s-au inregistrat, au scos-o.
De ce oare?
Si chiar daca ar fi sa ma inregistrez... unde sa pun stampila aia cu "Operator de date cu caracter personal nr. xxxxx" pe contractul de asistenta juridica, pe delegatia de oficiu, pe delegatia de substituire, pe frunte :))?
In plus noi nu suntem operatori... nu avem baze de date usor accesibile (ca in cazul politiei, bancilor sau firmelor de telefonie) in care sa vezi ca X sau Y are CNP, adresa, tel. etc. ... avem cel mult registrul de inregistrare a contractelor de asistenta juridica iar in acesta nu sunt trecute toate aceste date, iar contractul de asistenta juridica are regim special si fata de terti se dovedeste cu imputernicire avocatiala (care de asemenea nu cuprinde aceste date)... daca s-ar interpreta ca datorita acelor contracte trebuie sa ne inregistram ar insemna ca oricine face un contract cu cineva ar trebui sa se inregistreze (intrucat intr-un contract sunt trecute datele de identificare ale partilor) #-o
Later edit: Conform modelului standard de contract de asistenta juridica (Anexa I din Statut):
"4.3.Faţă de terţi dovada prezentului contract se face prin împuternicire avocaţială. Prezentul contract nu poate fi adus la cunoştinţa terţilor decât cu acordul expres al părţilor."
Nerespectarea acestei clauze atragand raspunderea contractuala si in unele situatii despagubirile pot depasi chiar si amenzile prevazute de acea lege.
Nu cred ca mai e necesar postez si art. 8, 9, 114 alin. (3) lit. d), 118, 119, 122, 139 alin. (4), 215, 230, 236 alin. (2) (etc. in caz ca mi-a scapat vreunul) din Statut... eu concluzionez ca nu este necesara acea inregistrare intrucat este destul de larg reglementata situatia datelor personale in Legea Avocatilor si in in Statut...
Si nu numai ca e reglementata prin statut, dar chiar exista limite muuuuulta mai mari, exista o protectie sporita pentru aceste date prinnlegea avocatilor si statutul nostru...
Deci legea aia 677 ce sa faca? Sa-mi spuna ca eu protejez si mai putin datele clientilor si partilor adverse, nu numai mai mult asa cum imi spune legea proprie, nu?
Dar daca acolo unde e mai mult se include, evident, si mai putin, care mai e sensul?
Iin plus, orice persoana care intra in posesia acestor tipuri de date cu caracter personal, chiar neinregistrat ca operator, e obligat sa dea aceste date catre terti numai respectand conditiile si prevederile legii 677.
Care mai e importanta ca unii sunt inregistrati operatori de date personale si altii nu, daca toti suntem obligati sa procedam la fel?
Viciu de procedura
otto2007
daca intr-un proces civil avocatul depune la dosar "delegatia" sau "imputernicirea" prin care poate reprezenta clientul respectiv si data pe care o poarta ... (vezi toată discuția)