avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Raspundere civila delictuala
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Raspundere civila delictuala

As dori sa va cer un sfat .

In speta - clientul (persoana juridica ) apeleaza la un service auto pentru a inlocui o piesa a motorului (turbosuflanta)
Service-ul demonteaza mai multe componente ale mototrului decat este necesar pentru efectuarea operatiei solicitate , in scopul de a se asigura ca nu exista uzuri interne - pentru a putea oferi garantie de functionare a piesei inlocuite.
In perioada de garantie , motorul incepe sa bata si se sparge , constatandu-se de catre un alt service auto , culpa primului service , care nu a strans suficient un surub pe care l-a demontat initial pentru verificari.

Serviceul 1 nu-si asuma responsabilitatea daunei , clientul solicita instantei atragerea raspunderii civile delictuale service1

In probatoriu , ar fi bine sa includ o constatare facuta de catre un alt serviceautorizat , o expertiza tehnica , sau ce fel de probe sunt admise in astfel de cazuri, pentru a nu intra in detalii foarte tehnice in cererea de chemare in judecata ???

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Stelea Catalin , Consilier juridic 17:49, 9 Decembrie 2010
Folositi constatarea avariei de catre service 2 si solicitati si o expertiza auto care poate concluziona pe baza fiselor de service daca service 1 a fost sau nu in culpa si a produs prin neglijenta sa prejudicii clientului.
Toate actele si constatarile la care faceti referi va pot fi de folos in instanta,
dar neaparat trebuie ceruta o expertiza judiciar auto, care va lamuri
cauza spargerii motorului si cine e vinovat de asta!
va multumesc
Ar fi bine ca expertiza pe care vrei sa o introduci in probatoriu, sa provina fie de la RAR fie de la un "laborator" al unui institut care este abilitat, in efectuarea unor asemenea expertize tehnice (eventual solicita o recomandare de la firma producatoare in acest sens)

Daca mergi pe "Expertiza" facuta de un simplu service autorizat, exista riscul ca adversarul tau sa contracareze cu un argument de genul "expertiza nu are nici o valoare intrucat unitatea service care a facut constatarea nu este abilitata pentru realizarea unor asemenea expertize nu detine cunostintele/dotarea tehnica necesara pentru expertizarea unui vehicol marca model...etc, apoi te mai trezesti si ca iti numeste instanta un "expert" judiciar in autovehicole cu studii la ASE, Asa ai o expertiza facuta profesionist care poate conta mult in dosar indiferent ce va face instanta sau adversarul.

Daca mergi pe "Expertiza" facuta de un simplu service autorizat, exista riscul ca adversarul tau sa contracareze cu un argument de genul "expertiza nu are nici o valoare intrucat unitatea service care a facut constatarea nu este abilitata pentru realizarea unor asemenea expertize nu detine cunostintele/dotarea tehnica necesara pentru expertizarea unui vehicol marca model...etc, apoi te mai trezesti si ca iti numeste instanta un "expert" judiciar in autovehicole cu studii la ASE, Asa ai o expertiza facuta profesionist care poate conta mult in dosar indiferent ce va face instanta sau adversarul


In primiul rand iti multumesc pentru raspuns, dar.

RAR-ul nu efectueaza astfel de expertize.
2-Service-ul 2 are abilitare inclusiv pt efectuare Inspectie Tehnica Periodica , si are angajat inginer cu acest tip de calificare , autorizat in a efectua expertize tehnice.

Ma interesa mai mult daca ar fi de preferat sa gasesc eu o cale de a proba cat mai obiectiv sustinerile reclamantului , sau nu e cazul sa ma obosesc , ci sa astept ca instanta sa numeasca un expert autorizat.?????????????????

Alte discuții în legătură

Actiune in pretentii Dumitru Beniamin Hotea Dumitru Beniamin Hotea As dori sa va cer un sfat . In speta - clientul apeleaza la un service auto pentru a inlocui o piesa a motorului (turbosuflanta) Service-ul demonteaza mai ... (vezi toată discuția)
Masina stricata in service auto alexandra19871987 alexandra19871987 Buna ziua, Am dus mașina intr-un service autorizat pentru înlocuirea turbosuflantei, dupa cateva zile am fost contactați sa venim ca s-a întâmplat ceva ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. in urma cu 2 zile am patit cu masina un fenomen despre ... gollum13 gollum13 Buna ziua. In urma cu 2 zile am patit cu masina un fenoment despre care nu stiam nici macar ca exista, anume \"diesel engine runaway\" - in timpul mersului ... (vezi toată discuția)