avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general ssrl cu datorii la finante
Discuție deschisă în Contabilitate în general

ssrl cu datorii la finante

am un srl cu datorie la finante de16000 lei as vrea sa inchid srl fara sa mai platesc datoria se poate si cum se procedeaza se poate ocupa contabilul de toare
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 20:53, 28 Noiembrie 2010
Sa o inchideti fara sa achitati datoria ,nu se poate.

Dar,daca o firma are datorii, catre bugetul statului sau orice alt creditor, care nu pot fi acoperite prin valorificarea activelor, inseamna ca firma este in stare de insolventa.
Lichidarea unei firme insolventa este reglementata de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei. Legea obliga reprezentantii firmelor care nu pot face fata datoriilor curente, ca "in termen de 30 de zile de la constatarea starii de insolventa, sa adreseze tribunalului in a carui raza isi are sediul, o cerere de declansare a procedurii insolventei."

Starea de insolventa poate fi vadita sau iminenta, in ambele cazuri reprezentantilor societatii revenindu-le obligatia declararii insolventei ..
Analizand cererea, daca o considera intemeiata, tribunalul o va admite si va dispune deschiderea procedurii generale a insolventei sau a falimentului, in functie de solicitari si probele aduse in sustinere. Odata cu deschiderea procedurii, instanta numeste un practician in insolventa, din lista membrilor Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa. Acestia sunt administratori/lichidatori judiciari, persoane fizice sau juridice specializate in gestionarea starii de insolventa, neutre din perspectiva societatii, care preiau conducerea si administrarea acesteia.
Scopul procedurii este acoperirea pasivului social si plata creditorilor. Odata cu preluarea gestiunii, administratorul/lichidatorul judiciar va notifica toti creditorii inregistrati in contabilitatea societatii pentru a-si recupera creanta, precum si debitorii societatii, pentru restituirea sumelor datorate.

Daca societatea nu detine active sau acestea sunt insuficiente pentru acoperirea pasivului, procedura poate fi inchisa, avand ca si consecinta radierea ei din registrul comertului.

In orice stadiu al procedurii, daca exista indiciile savarsirii de catre membrii organelor de conducere, a unei fapte cu intentie, care a determinat starea de insolventa, creditorii pot cere instantei ca pasivul social sa fie acoperit din averea acestora.
Daca pasivul social este achitat integral, in cadrul procedurii insolventei si nu celei a falimentului, instanta poate dispune de indata inchiderea procedurii cu continuarea activitatii societatii.

Ultima modificare: Duminică, 28 Noiembrie 2010
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achitare datorii pana la sentinta de faliment marict marict puteti sa ma lamuriti asupra unei probleme... societatea pe care o administrez a intrat in insolventa-exista sentinta definitiva de intrare in insolventa-la ... (vezi toată discuția)
Situatie extrema,va rog ajutor adela_popescu adela_popescu pe scurt:am un SRL asociat unic,capital minim 2 mil si nici un fel de bun in patrimoniu.Societatea are datorii mari la buget.in cazul declararii ... (vezi toată discuția)
Consecintele falimentului djohn75 djohn75 As avea si eu nevoie de putin ajutor. In 2007 am infiintat cu un alt prieten o societate comerciala (SRL) care a functionat cam pana in decembrie 2008, ... (vezi toată discuția)