avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Clauza viagera in contractele de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Clauza viagera in contractele de vanzare cumparare

Intrebare:
E posibil pentru un proprietar cu clauza viagera (dupa semnarea actelor de vanzare cumparare unor terti) sa gireze cu locuinta in scopul obtinerii unor credite bancare?
Multumesc!
Multumesc mult pentru raspunsuri!
Pentru clarificare: "proprietarul" din intrebare e aceiasi persoana cu uzufructarul. Intrebarea e pusa din perspectiva noului proprietar nud care n-ar dori sa riste sa devina la decesul uzufructarului proprietar pe un imobil ipotecat, girat sau gajat.
Din cate inteleg, oferind clauza viagera, nu imi asum nici un astfel de risc, corect?
Uzufructuarul are dreptul de a se folosi de lucru , nu si de a-l instraina sau ipoteca.
Nu exista astfel de riscuri.
Romy, de ce e nevoie de acordul uzufructuarului?
Nu e... nu vad de ce spui asta. :-/
tot problema cu clauza de habitatie viagera pe o camera din cele 2 ale apartamentului. proprietar este sotul, dreptul de habitatie il detine mama acestuia care nu locuieste la adresa aceasta ci intr-un alt imobil pe care il detine impreuna cu sotul.
2 probleme:
- am nevoie de acordul proprietaului pentru a stabili sediul social al PFA in apartament. am nevoie si de acordul notariala al soacrei?
- vrem sa ipotecam apartamentul; la banca au refuzat dosarul din cauza clauzei, motivand ca chiar daca soacra isi da acordul la notariat de instituire a ipotecii, in cazul in care banca este silita sa execute apartamentul nu poate sa faca acest lucru din cauza ca apartamentul este grevat cu acest drept. este corect?
- in cazul in care soacra ar binevoi sa renunte la clauza, ce acte ar trebui intocmite?
Aveti nevoie de un contract de comodat din partea titularului dreptului de folosinta,daca acesta din urma este indrituit sa comodateze aparatamentul.
Da, este corect.
Ar trebui sa itocmeasca o delcaratie notariala ed renuntare la clauza respectiva a contractului, iar in bza declaratiei, sa faceti o cerere de radiere a dreptului sau de abitatie din CF.

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera liliana.suciu liliana.suciu Subiect: Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera -am contract de vanzare cumparare apartament , cumparat de la fostul ... (vezi toată discuția)
Uzufruct Sorina34 Sorina34 Am cumparat un apartament eu sunt proprietara iar varul meu are uzul fruct. Eu vreau sa il vand pot fara el? Dacă el nu e de acord cu vânzarea ap. Pot pune ... (vezi toată discuția)
Titular proprietate cu interdictie Dafina M Dafina M Buna seara, Prietena mea vrea sa cumpere un apartament unde la titular proprietate figureaza o persoana si o alta persoana cu uzufruct viager. La notar, la ... (vezi toată discuția)