avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Intrebare referitoare la o amenda platita
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Intrebare referitoare la o amenda platita

Buna ziua.
Apelez la cei cu mai multa experienta intr-o problema administrativa.
Problema este urmatoarea : in urma cu citiva ani (mai precis in 2002) am primit o amenda de la un agent de circulatie pentru o abatere minora - oprire intr-o zona nepermisa. In fine, am recunoscut ca a fost vina mea si cum exista posibilitatea ca in cazul in care plateam in 48 de ore, amenda sa fie de doar 50% am platit-o in 24 de ore. Totul a fost bine si frumos, am luat chitanta si mi-am vazut de treburile mele. Am pastrat chitanta 3 ani pentru orice eventualitate, dupa care am distrus-o impreuna cu alte chitante vechi de care nu mai aveam nevoie. Pina atunci, nimeni nu imi imputase vreo plata restanta.
Insa, am constatat cu uimire ca, incepind de anul trecut (2007), impreuna cu impozitul pe locuinta si pe masina, mai am restanta o amenda. Nedumerit, fiindca stiam ca nu am mai primit nici o amenda de circulatie, am fost la Administratia Financiara sa ma interesez despre acesta amenda. Ceea ce am aflat a fost pur si simplu uimitor : era vorba de acea amenda din 2002 pe care eu o platisem in 24 de ore si care figura ca neplatita de mine.
Intrebarea mea este : avind in vedere ca am distrus chitanta in 2005, mai am posibilitatea sa dovedesc in vreun fel ca am platit de fapt amenda ? Amenda este modica, insa mi se pare un abuz sa fiu obligat sa fiu obligat sa platesc o amenda pe care deja eu am achitat-o la vremea ei.
Mentionez ca din 2002 pina in 2007 (cind am primit documentul de la Administratia Financiara cu impozitele de platit pentru anul respectiv) nu am primit nici un fel de instiintare conform careia as avea de platit o amenda restanta. Pur si simplu figuram cu toate impozitele si taxele platite la zi. Totul a aparut brusc in 2007. Pe ce baza, nu imi dau seama.
Va multumesc anticipat pentru orice sfat sau sugestie.
Liviu Popescu
Cel mai recent răspuns: Florentina Paven , Avocat 11:59, 19 Februarie 2009
A aparut in 2007 , deoarece se implinea termenul de prescriptie de 5 ani.
Incercati sa luati legatura cu conducerea Adm.fin. respective si sa le explicati situatia. Unde ati achitat amenda respectiva , trebuie sa mai existe o copie de pe chitanta de plata. Incercati sa intrati in posesia unei copii.
Termenul de prescriptie este de 5 ani si nu de 3 ani; ati gresit ca ati distrus chitanta! ... dar asta este... poate va mai amintiti unitatea CEC la care ati achitat amenda, faceti o cerere acolo sa va elibereze un duplicat dupa acea chitanta! ... cat despre o intelegere din partea Directiei de Taxe si Impozite, unde figurati cu amenda, ... slabe sanse! B-) ... parca a tunat si i-a adunat acolo pe toti! ... X-(
intr-adevar pentru o amenda termenul de prescriptie este tot de 5 ani, ca la toate categoriile de impozite si taxe, dar anul se calculeaza incepand cu anul urmator celui care a luat nastere obligatia de plata..deci din 2003 calculati inca 5 ani...pe de alta parte...nu se percep niciun fel de penalizari sau majorari pentru amenzi si...ceea ce este cel mai important...este ca trebuie sa cereti o copie dupa foaia de varsamant sau chitanta , precizand data platii. Mai aveti copie dupa procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiei?
Unitatile CEC in urma unor norme interne tin arhiva doar 3 ani, incercati totusi la Directia de taxe si impozite, solicitati printr-o cerere emiterea unei copii a chitantei iar dansii sunt obligati oricum sa va raspunda in 30 de zile.
Succes.
trezoreria arondata administratiei financiare de care apartineti are si poate elibera o dovada a platii amenzii efectuate de d-voastra la CEC intrucat cec-ul vira sumele incasate tot bugetului prin op cu borderouri anexa la op care contineau chitantele (copiile )anexate.mai mult , in administratia financiara se poate verifica orice plata facuta pe un cod numeric personal adica, pe codul d-voastra.iar in ceea ce priveste termenul de prescriptie, acesta se prelungeste , va sfatuiesc sa va rezolvati problema cu chitanta respectiva

Alte discuții în legătură

Amenda de circulatie platita figureaza in evidentele primariei Georgian3 Georgian3 Buna ziua, In 2008 am avut un eveniment rutier, in urma caruia am fost amendat de politie cu suma de 200 ron. In termenul legal am platit la CEC 50% din ... (vezi toată discuția)
Amenda sau impozit (ce trebuie platit mai intii?) kadet18 kadet18 buna ziua am fost la administratia financiara sa platesc impozitul pt locuinta si auto iar aici mi sa spus ca am de platit amenzi contraventionale pe care le ... (vezi toată discuția)
Amenda auto bogd_an bogd_an Buna ziua, am primit acum cateva saptamani plicul cu impozit. Eram cu 0 peste tot. Astazi, s-a dus tata sa le plateasca (al lui, al mamei si a intrebat iar de ... (vezi toată discuția)