avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenirea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenirea

Mama mea a murit acum cateva luni si as dori sa stiu daca ma poate ajuta cineva cu raspunsuri la cateva intrebari. Pentru a dezbate taxa de mostenire intre noi 2 copii si tata ce trebuie facut? Cum se plateste taxa de timbru pentru dezbaterea mostenirii? Exista o lege sau ceva care spune daca taxa de mostenire este dezbatuta in 6 luni nu se plateste nimic? Pentru ca fiecare cunoscut isi da cu presupusul si nu stiu ce sa cred. Va rog sa ma ajutati daca puteti. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 12:04, 29 Noiembrie 2010
Termenul de 6 luni este de optiune succesorala - adica de acceptare sau renuntare la succesiune.
Va recomand sa mergeti la u notar sa dati declaratii de acceptare.

Apoi puteti dezbate succesiunea in termen de 2 ani in care nu platiti si impozit.
daca dezbateti mostenirea si o finalizati in termen de 2 ani de la deces, nu platiti impozit. pt taxele notariale intrebati mai multi notari, tarifele difera
- taxa notariala nu se plateste,
- onorariu notar se plateste.
Nu se plăteşte nici o taxă de timbru. Se plăteşte doar onorariul notarului şi taxa pentru OCPI, indiferent când faceţi moştenirea. Nimic nu e gratis.
Mergeţi cu toate actele de stare civilă, actele de proprietate, certificat de atestare fiscală la un birou notarial şi vă va spune dacă mai e nevoie de ceva acte şi vă face acolo şi taxarea.
cristina_ilie a scris:

Pentru a dezbate taxa de mostenire ...


Mostenirea este cea care se dezbate. Nu se dezbate nicio taxa.
NU EXISTA TAXA DE MOSTENIRE si ne dorim ca acesta expresie sa iasa din ...folclor.

exista:
- onorariul notarului
- impozit (dar NUMAI daca au trecut mai mult de 2 ani de la data mortii fara a se fi finalizat dezbaterea mostenirii - Ea se finalizeaza odata cu eliberarea certificatului de mostenitor)
- tarife pentru publicitatea imobiliara. (acolo unde este cazul).

Nu exista nico taxa de mostenire.
Ultima modificare: Luni, 29 Noiembrie 2010
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pana la 6 luni de la decesul unuia dintre soti , nu se platesc taxe de succesiune? Octavia Turbatu Octavia Turbatu Buna ziua, Am aflat despre situatia expusa in titlu, si as dori sa stiu daca este adevarata! Pe scurt, tatal meu a decedat in oct. 2009, iar mama ar trebui ... (vezi toată discuția)
Calculul taxei notariale pt mostenire astip astip Am mostenit 5000 de metrii patrati de teren intravilan, de la tatal meu decedat acum 4 luni. E inca teren viran undeva la marginea orasului. Cu titlu ... (vezi toată discuția)
Mosteniri ella2010 ella2010 daca fratele meu in urmatoarele 6 luni,nu isi exprima dorinta de a participa la succesiune dupa mama noastra [tata a murit mai demult] mai are dreptul ... (vezi toată discuția)