avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Lipsa apa calda din cauza vecinului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Lipsa apa calda din cauza vecinului

Buna seara!
Locuiesc la bloc si conductele de apa calda si rece care i-mi alimenteaza bucataria trec prin apartamentul vecinului de palier(asa a fost proiectata constructia). Conducta de apa calda este infundata si remedierea se poate face numai din apartamentul vecinului, care refuza categoric pe motiv ca nu vrea deranj, desi i-am spus ca voi suporta eu toate cheltuilile. Aceasta chestiune treneaza de patru luni. Mentionez ca administratorul blocului e in cunostiinta de cauza(si dumnealui a fost refuzat). As vrea sa stiu la ce institutii ale statului trebuie sa merg sa pot rezolva aceasta problema?
Va multumes!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 20:58, 30 Noiembrie 2010
Inainte de a desfasura demersuri la alte institutii,primul care trebuie sa se implice in solutionarea rapida si eficienta a situatiei este presedintele de asociatie care este reprezentantul legal al acesteia
In temeiul art 15 din L nr 230/2007
Cu un preaviz de 5 zile proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei,atunci cand este necesar sa se inspecteze,sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna,la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu
Fac exceptie cazurile de urgenta cand accesul se poate face fara preaviz
Direct in instanta. Va puteti baza pe articolele urmatoare din Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 14. - Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.
Art. 15. - Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Fac exceptie cazurile de urgenta, cand accesul se poate face fara preaviz.
......................
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.


Asadar vecinul dv. nu poate invoca deranjul atunci cand este vorba de o problema comuna cel putin a doi proprietari.
Dupa 4 luni, cum spuneti dv sigur ca nu prea mai aveti sanse decat in instanta. Numai ca actiunea in instanta dureaza mult dar mai ales trebuie pregatita. In acest sens trebuie sa aveti dovada ca ati sesizat asiciatia in scris, ca asociatia a facut demersuri catre acel proprietar sa permita remedierea defectiunii...
Daca nu ati facut aceste demersuri, faceti-le acum si este foarte posibil sa nu mai fie nevoie sa ajungeti in instanta. Atunci cand cei de la asociatie vor vedea ca depuneti sesizarea in 2 exeplare si solicitati inregistrarea ei, cand vecinul va primi notificare prin asociatie tot cu numar de inregistrare, cu termen de 5 zile pentru conformare..., poate se rezolva intr-o saptamana.
Altfel, pe vorbe poate ramane o problema nerezolvat inca mult timp.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conducta apa - fisurata mariamarin mariamarin Intrun apartament de la etajul 2 peretele de la bucatarie si camera mare se uda cand locatarii de la etajele superioare folosec apa. Am trimis doi instalatori ... (vezi toată discuția)
Proprietarul care a taiat conductele de apa rece si cald deoarece treceau prin apartamentul lui marian6521 marian6521 buna seara, Ne confruntam cu urmatoarea speta: Conductele principale de apa rece si apa calda care alimenteaza o scara trec printr-un apartament de la ... (vezi toată discuția)
Se pot taia utilitatile la un apartament cu datorii la intretinere? Mariandjy Mariandjy Buna seara. Am si eu un vecin cu datorii la intretinere foarte mari, si apartamentul este scos la licitatie si el nu vrea sa plateasca nimic din ce consuma. ... (vezi toată discuția)