guyzmo a scris:
Pentru un imobil retrocedat prin dispozitie de primar pe data de 15/10/07 punerea in posesie s-a facut pe 1/11/07 si acum trebuie notificat chiriasul - care sunt conditiile dupa N modiifcari ale OUG 40/1999 ?? A ramas tot o chirie maxima de 15% din venit ? si TERMENul e de 5 ani de la data dispozitiei sau a punerii in posesie sau a inscrierii la DITL?? Se aplica O.U.G. nr. 8/11-03-2004? Notificarea prin scrisoare rec+conf primire trimisa prin executor judecatoresc trebuie sa aiba un terrmen minim de 15 zile sau mai mult? Ce trebuie scris in notificare ca sa fie perfect in concordanta cu legea?
1.
Art. 10 din OUG 40/1999 prevede că
pentru încheierea noului contract de închiriere, în termen de 30 de zile de la deschiderea rolului fiscal, proprietarul îi va notifica fostului chiriaş, prin executorul judecătoresc, data şi locul întâlnirii. Notificarea va fi comunicată prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Fostul chiriaş este obligat că comunice în scris proprietarului, cu confirmare de primire, cererea de a încheia un nou contract de închiriere, în termen de cel mult 30 de zile de la primirea notificării. În cazul în care fostul chiriaş comunică proprietarului că nu cere să încheie un nou contract de închiriere, acesta este obligat să îi predea proprietarului locuinţa pe bază de proces-verbal, în termen de cel mult 60 de zile de la data notificării proprietarului. Nepredarea locuinţei în acest termen îl îndreptăţeşte pe proprietar să ceară în justiţie evacuarea necondiţionată a locatarilor, cu plata daunelor-interese, pe calea ordonanţei preşedinţiale.
Art. 11 prevede că
nerespectarea de către proprietar a dispoziţiilor art. 10 alin. (1) atrage prelungirea de drept a contractului de închiriere anterior până la încheierea unui nou contract de închiriere. Neplata chiriei până la încheierea noului contract de închiriere nu poate fi invocată de proprietar ca motiv de evacuare a fostului chiriaş. Lipsa unui răspuns scris sau refuzul nejustificat al fostului chiriaş de a încheia un nou contract de închiriere în termen de 60 de zile de la primirea notificării îl îndreptăţeşte pe proprietar să ceară în justiţie evacuarea necondiţionată a locatarilor, cu plata daunelor-interese, pe calea ordonanţei preşedinţiale.
Astfel, dacă după înregistrarea la fisc a imobilului pe numele dv. au trecut mai mult de 30 de zile şi nu l-aţi notificat pe chiriaş pentru încheierea unui contract de închiriere, vechiul contract încheiat între chiriaş şi stat îşi va prelungi valabilitatea până la încheierea contractului cu dv. (perioada aceasta va fi gratuită pentru chiriaş deoarece statul nu mai are titlu pentru a percepe chirie, iar dv. nu aveţi temei să i-o încasaţi fără contract).
2.
Art. 32 prevede că
pentru locuinţele proprietate particulară a persoanelor fizice şi juridice prevăzute la art. 2-7, chiria se stabileşte prin negociere între proprietar şi chiriaş cu ocazia încheierii noului contract de închiriere, iar dispoziţiile art. 31 se aplică în mod corespunzător. Astfel nivelul maxim al chiriei şi terenul aferent acestora nu poate depăşi 15% din venitul net lunar pe familie în cazul în care venitul mediu net lunar pe membru de familie nu depăşeşte salariul mediu net lunar pe economie. În cazul în care venitul net lunar pe membru de familie se situează între venitul mediu net lunar pe economie şi dublul acestuia, nivelul maxim al chiriei lunare nu poate depăşi 25% din venitul net lunar pe familie.
3. Contractul de închiriere pe care-l încheiaţi cu chiriaşul nu este obligatoriu a fi încheiat pe 5 ani. Astfel, îl veţi încheia pe 6 luni sau 1 an cu posibilitatea de prelungire a valabilităţii acestuia, cu acordul ambelor părţi.
4. Conţinutul notificării nu este unul tip, dar trebuie să respecte cerinţele prevăzute la art. 10 din ordonanţă, altfel aceasta nu va avea nici o valoare. Angajaţi un avocat pentru toate demersurile de mai sus (redactare notificare, redactare contract închiriere), pentru a nu exista vreo fisură procedurală.
Succes! ;)
mirceateo a scris:
pentru un imobil resituit prin dispozitie a primarului general, in temeiul legii 10/2001, in ianuarie 2008, chiriasul are dreptul la reinnoirea contractului potrivit oug 40/1999, dupa ce ii expira, adica incepand cu 8 aprilie 2009 ?
Chiriaşului i-a fost aplicată OUG 8/2004 prin care i s-a prelungit de drept contractul de închiriere până la data de 08.04.2009. Dacă proprietarului i s-a restituit pe cale administrativă imobilulîn ianuarie 2008, iar acesta nu a respectat procedura pe care am expus-o mai sus, va notifica chiriaşul în vederea încheierii contractului cu proprietarul. Nu se poate pune problema nici unei reînnoiri, deoarece cu statul a încetat contractul de închiriere la data punerii în posesie a imobilului proprietarului, iar cu proprietarul nu are încheiat un contract pentru a fi reînnoit. Citiţi cu atenţie ce am scris pentru celălalt user! ;)