avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Romania de azi!!!!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Romania de azi!!!!

Buna ziua!! Sunt angajat la o firma unde, initial mi s-a spus ca se vor lucra unele sambete...mai exact una da si una nu...dar prima si a treia sambata din luna se lucreaza obligatoriu..iar programul de lucru al firmei este de la 7 la 17. Mentionez ca atat in CIM cat si in declaratii sunt trecute 8 ore /zi, de luni pana vineri.
Incepand cu luna noiembrie ni s-a spus ca se vor lucra obligatriu toate sambetele, pana pe 23 decembrie, iar programul de lucru este de la 7 la 18.
As dori sa stiu ce ar trebui sa fac in aceasta situatie, mai ales ca nu ni s-a mai platit salariul incepand cu luna octombrie..si maine e 1 decembrie...
In general, atunci cand un angajat al acestei firme isi da demsia sau nu mai vine nu mai primeste salariile restante....fara ca nimeni sa poata face nimic...
As vrea sa incetez raportul de munca... dar nu stiu cum sa fac sa-mi iau banii..
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:01, 1 Decembrie 2010
Nu va suparati pe mine,dar de ce ati mai cerut un sfat?consultantii va pot oferi doar un sfat legal.
Nu am de ce sa ma supar..Eu voiam sa stiu cum pot demonstra faptul ca toti muncesc 10 ore in loc de 8, ca nu sunt platiti la timp iar atunci cand sunt platiti banii sunt foarte putini si se dau in rate, cate 2 milioane din cand in cand Ce ar trebui sa verifice ITM-ul ca sa constate neregularitatile??? In judecata...da, dar cu dovezi concrete,nu cuvantul meu contra ce???? Sincer, ei hartiile le fac in regula, alea care trebuiesc aratate. Statul de plata pe care il semnam, cand se termina de dat salariul pe o luna, este cel de 8 ore, nu cel de 10, 11 ore..#-o. Cum dovedesc??
Oricum, va multumesc pentru raspunsuri!
Faceti sesizare la Inspectia Muncii sau la ITM ... acestia vor veni in control in timpul orelor de program mentionate de dvs si vor constata ca pentru orele ce depasesc timpul normal de munca nu exista nicio evidenta din partea angajatorului.
Puteti sa mentionati ca un eventual control sa se faca dupa cele 8 ore de munca.
La firma la poarta este condica de prezenta pe luna in curs, unde fiecare angajat semneaza si noteaza ora la inceputul si la terminarea programului de lucru. Deci ei pe luna in curs sunt in regula....caci nu au dus inca declaratiile..si se presupune ca vor declara cate 10 ore pt fiecare angajat. Daca sunt intrebati, angajatii, de frica sa nu piarda firimitura de paine pe care o castiga, nu spun nimic. Ar spune sigur ca lucreaza atatea ore de buna voie..Ce ar trebui sa faca ITM-ul in teren ca sa constate nelegalitatile??? Doar daca cer eventual condicile de prezenta pe lunile din urma si sa faca o comparatie intre orele lucrate si cele declarata..Asta in cazul in care patronul ar crea sa arate condicile!!! Altfel cum??
Sincer, vreau sa se termine odata cu toate marsaviile astea!!!
Kornelia:
1. Observ ca dvs. respingeti sfaturile si recomandarile si nu aveti incredere in institutiile statului.
2. S-ar putea sa aveti dreptate, v-ati lovit de asemenea probleme, dar atunci nu inteleg ce doriti de la noi? Nu putem sa dam altfel de sfaturi si recomandari decat in litera si spiritul legii.
3. Nu puteti nici acuza pe colegi de ceva ce nici dvs. nu ati facut, adica sa luati atitudine inca de la inceputul activitatii cand ati observat ca angajatorul incalca legea. Acesta a vazut ca toata lumea tace si a continuat cu ilegalitatile.
4. Ati fi putut sa va constituiti intr-o organizatie sindicala legala care sa va apere drepturile.
5. ITM stie ce sa faca in cazul unui control, are parghiile necesare pentru a descoperi nerespectarea legii. Ramane doar sa vrea sa faca asta.

Alte discuții în legătură

Sesizare depusa la itm offsetman offsetman Am deschis un topic aici, acum o luna de zile, in legatura cu faptul ca angajatorul nu mi-a eliberat contractul individual de munca, de 4 luni de zile si ca ... (vezi toată discuția)
Conficte de munca mihalache.cristina67 mihalache.cristina67 ce se intampla daca cer in instanta plata sambetelor lucrate,iar singura mea dovada ca le-am lucrat este condica de prezenta dar firma la care am lucrat nu o ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare stefania1970 stefania1970 Cum pot demonstra in instanta ca am efectuat ore suplimentare daca societatea unde lucrez nu are pontator, nu semnez condica? Am depus o plangere la ITM si ... (vezi toată discuția)