avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum scot tatal copilului din certificat?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum scot tatal copilului din certificat?

Povestea mea este cam asa:
Acum 2 ani am nascut o fetita dintr-un concubinaj. La 2 zile dupa nasterea fetitei tatal copilului a aparut si a facut el actele. a trecut copilul pe numele meu si pe el s-a trecut la tata. In acesti 2 ani nu ne-a ajutat cu nimic si nici fetita nu-l mai recunoaste. In acest timp mi-am crescut copilul cum am putut prin centre si la parinti. Acum cand vreau sa ma casatoresc a reaparut insa fara sa ne ajute cu ceva doar cu promisiuni, iar eu i-am cerut sa renunte la copil si nu-l voi deranja niciodata pentru nimic. Cum pot sa-l scot din certificat si sa trec pe viitorul meu sot in locul tatalui pentru ca el i-a fost tata copilului meu cu adevarat?
Să scoateţi persoana tatălui din certificatul de naştere ar fi posibilă doar dacă demonstraţi cu probe ştiinţifice că nu el este tatăl biologic. Lucrul acesta numai dvs. îl cunoaşteţi.

Însă reluând ideea expusă de antevorbitori, pentru a avea certitudinea încredinţării copilului, e indicat să iniţiaţi o acţiune de încredinţare a minorei, iar ca să aveţi succesul mai mare, într-o cu totul altă lumină vă va privi instanţa în caz ca vă recăsătoriţi, iar noul soţ se preocupă cu interes de creşterea şi educarea minorei. Iar pe cel care îl consideraţi iresponsabil, aveţi posibilitatea în a-l da la abandon de familie. Chiar dacă nu eraţi căsătorită cu "fostul", el avea obligaţia de a participa la creşterea şi educarea propriului său copil, ori n-a făcut-o. Prin urmare, instanţa va fixa o pensie de întreţinere în favoarea minorei (puteţi obţine şi 30% din venitul său net), ori dacă el nu prea se grăbeşte să plătească contribuţia legal stabilită, puteţi să îi propuneţi varianta să accepte înfierea minorei de către partenerul dvs. în schimbul că renunţaţi la ajutorul pensiei de întreţinere.
@irisblue
[EDITAT-raspunde unui mesaj sters]
In alta ordine de idei, banuiesc ca ati observat si din raspunsurile colegilor ca ceea ce doriti d-voastra (schimbarea tatalui biologic din certificatul de nastere al fetitei) tine de domeniul fanteziei. Nu se ocupa de fetita? Aveti tot dreptul sa faceti o plangere penala si sa fie pedepsit pentru faptele (sau indolenta) lui.
Daca va asteptati insa ca statul sa va considere ca pe un fel de stapan absolut al copilei si sa va acorde dreptul de a premia barbatii hotarand cine merita sa fie trecut ca tata in actele de stare civila I-a mai ganditi-va putin! Da'bine de tot sa va ganditi! :angry:
Pe scurt: certificatul de nastere al copilei trebuie sa reflecte adevarul nu dorintele d-voastra iar daca tatal biologic nu-si face datoria de tata, faceti-i plangere si ararati-i cum trebuie sa se poarte.
Ultima modificare: Luni, 6 Decembrie 2010
ContSters20980, utilizator
Eu sunt de acord cu ceea ce a scris U.B.I.K.
O postare la obiect si impartiala care reflecta pe deaupra si normele legale in aceasta materie.
Fie ca va place, fie ca nu va place, aceasta este realitatea juridica.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Luni, 6 Decembrie 2010
ContSters20980, utilizator
1. Nu tatal copilului este in certificat, doar numele lui.
2. @irisblue a scris, in 30 Nov, ora 20:11: La 2 zile dupa nasterea fetitei tatal copilului a aparut si a facut el actele. a trecut copilul pe numele meu si pe el s-a trecut la tata
3. @irisblue a scris, in 2 Dec, ora 9:22: Dar v-ati intrebat vreodata […] cum a ajuns acel minunat tata in certificat? Poate avand inspiratia sa vina obligat de ai mei parinti ca vb aia sa aiba copilul tata si sa fie obligat sa l recunoasca?
(sublinierile imi apartin)
Acum doriti ca fetita sa poarte numele viitorului sot tot de “gura comunistilor”?
4. Va puteati impotrivi recunoasterii… Nu le dadeati “hartia” de la maternitate si nu puteau inscrie copilul… Ar fi fost mai multe variante pentru a nu ajunge numele acelui barbat (pe care… l-ati iubit) in certificatul de nastere al copilului…
5. Chiar donator de sperma fiind, copilul nu e numai al dv, ci si al lui – donatorii de sperma (cu acte) au alt regim juridic – dar si acestia s-au trezit dupa cca 30 de ani ca sunt… cautati de “copiii din eprubete” – si pe ale caror mame ei nu le-au vazut in viata lor. Chiar si "copiii" donatorilor de sperma au tata - ca nu se poate altfel... Ca nu poarta numele acestora e alta poveste...
6. V-ati gandit vreo clipa ca fetita va dori – peste ani – macar de curiozitate, sa afle cine e tatal natural? Nu ma credeti pe cuvant, dar chiar pe acest forum au scris persoane care doresc sa afle cine sunt tatii lor – fie ca numele acestora era sau nu trecut in certificatul de nastere…
7. @irisblue a scris, in 30 Nov, ora 20:11: Acum cand vreau sa ma casatoresc a reaparut insa fara sa ne ajute cu ceva doar cu promisiuni, iar eu i-am cerut sa renunte la copil si nu-l voi deranja niciodata pentru nimic.
Adica, daca n-ar fi numai promisiuni de ajutor, ci fapte concrete ar fi ok? Asa se intelege… La copil se pare ca a renuntat, la a-si asuma paternitatea nu prea vrea sa renunte…
In plus, nu spuneti niciodata "niciodata" – nu stiti ce va rezerva viata si… compatibil pentru cine stie ce transplant necesar copilului ar putea fi tocmai acest tata al carui nume nu-l mai vreti in certificatul de nastere al copilului… Sigur, nu trebuie sa ne gandim la ce-i mai rau…
8. Cereti in instanta incredintarea copilului si e probabil sa se aprobe un program de vizita foarte redus (pe care tatal sa nu-l respecte de la un moment dat) si il veti vedea foarte rar, iar daca nu vrea, eventual, sa plateasca pensia ce va fi stabilita de instanta… sigur veti “scapa” de el in ideea ca nu-i veti cere banii… dar nu si de numele lui din certificatul de nastere (dar poate obtineti aprobarea lui pentru ca viitorul sot sa adopte copilul).
Poate ii da prin minte sa inceapa el un astfel de proces… mai ales daca vrea sa va sicaneze…
9. Adoptia e singura modalitate de a schimba numele tatalui din certificatul de nastere al copilului – si adoptia poate fi facuta in cazul dv numai cu acordul tatalui biologic.
10. Ce lipseste din expunerea dv? Erati minora cand parintii dv “l-au obligat” sa recunoasca fetita? Este acest barbat un papa lapte care se lasa amenintat cu… ce? pentru a recunoaste cu forta ca e tatal unui copil… Nu-l pot “amenita” parintii dv sa va scuteasca de prezenta lui?
Chiar daca veti considera ca realitatea sus mentionata este cruda,totusi,este cat se poate de corect din punct de vedere juridic.
Trebuie sa lasati deoparte orice gand potrivnic legislatiei.
Legea va confera si solutii juridice.
Copilul are dreptul a de avea tata...chiar daca acesta este doar in acte si nu da dovezi de afectiune pentru minor.

Alte discuții în legătură

Schimbare nume copil simi7705 simi7705 Buna ziua. Am si eu o intrebare pentru dvs. In luna aprilie urmeaza sa scot actele la starea civila cu viitorul meu sot. Eu am o fetita in varsta de 6 ani, ... (vezi toată discuția)
Cum poate purta numele tatalui de la inceput? crisis81 crisis81 Buna ziua: Incerc sa explic situatia cat mai concret: Sunt casatorita legal cu un barbat cu care relatia s-a incheiat acum mai mult de un an de zile. Nu am ... (vezi toată discuția)
Drepturile parintesti agnetha agnetha Stimati Avocati si cunoscatori ai legilor in vigoare , sunt intr-o mare dilema.Nu stiu cum sa procedez mai departe.Am o fetita de 7 sapt,este trecuta doar ... (vezi toată discuția)