avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare nume copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare nume copil

Buna ziua.
Am si eu o intrebare pentru dvs.
In luna aprilie urmeaza sa scot actele la starea civila cu viitorul meu sot.
Eu am o fetita in varsta de 6 ani, dintr-o relatie anterioara. Pe certificatul de nastere al fetitei apare doar numele meu (al mamei), iar in dreptul numellui tatalui este liniuta, deoarece la data cand am nascut-o, tatal copilului (traim cu el in concubinaj si pana la nasterea fetitei inca nu apucasem sa scoatem actele) nu era in tara.La intoarcerea lui in tara am hotarat sa ne despartim, el neavand nici o pretentie in ceea ce priveste copilulul si nici eu nu am facut atunci nici un demers in acest sens. Nu tinem legatura unul cu altul, nu s-a interesat in cei 6 ani absolut deloc de copil. In urma cu 4 ani l-am cunoscut pe actualul meu prieten si viitorul meu sot. Fetita mea a crescut pana la aceasta varsta cu noi doi, il iubeste foarte mult, si el pe ea si de aceea am convenit amandoi sa nu-i spunem nimic despre tatal ei adevarat, ea crezand ca tatal ei este actualul meu prieten.
Vrem sa stim care este procedura legala si pasii pe care sa-i urmam, dupa ce scoatem actele la starea civila si dupa ce imi schimb si eu numele, pentru ca fetita sa fie trecuta si ea pe numelele ce-l voi purta dupa casatorie.
Va multumesc pentru intelegere.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 20:01, 25 Martie 2013
Puteti sa-i schimbati numele copilei dupa ce va casatoriti pe cale administrativa.
Procedura si acte necesare, aveti in link
[ link extern ]

Daca relatia dintre cei doi e buna si viitorul dvs sot isi doreste, va puteti gandi la adoptie, atunci numele il veti schimba cu aceasta ocazie.
[folositi butonul raspunde pt a posta un mesaj, multumesc]


As dori sa mai intreb daca in situatia in care dupa casatorie fac demersurle necesare pentru a trece copilul pe numele meu obtinut dupa casatorie, ce trebuie sa facem pentru ca viitorul meu sot sa apara in acte ca tata al fetitei ( in afara de adoptie, care am inteles ca poate dura ani de zile).

Va mutumesc.
Ultima modificare: Luni, 25 Martie 2013
gi-jane2, moderator
Ar fi o adoptie in familie, nu ar dura asa mult, ajuta si ca fata nu are un alt tata.

Singurul lucru pe care ar putea sa-l faca in afara de adoptie ar fi sa recunoasca el copilul, ceea ce e cam riscant din mai multe puncte de vedere- ca ar fi vb de un fals in declaratii ( nu prea poate fi vb ca dansul crede ca e copilul lui, ca nici nu va cunosteati cand ati nascut cu atat mai putin cand ati conceput copilul), apoi oricine interesat ar putea contesta recunoasterea ( ar putea fi tatal biologic peste cativa ani sau sotul dvs).

Puteti sa ii schimbati doar numele si sa mai asteptati cu adoptia sau puteti sa mai asteptati si cu numele.. daca divortati ( nu va casatoriti ca sa divortati , dar se poate intampla) si dvs reveniti la numele anterior casatoriei.. iar veti avea alt nume.

Puteti lua in calcul si ca sotul sa ia numele dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum scot tatal copilului din certificat? irisblue irisblue Povestea mea este cam asa: Acum 2 ani am nascut o fetita dintr-un concubinaj. La 2 zile dupa nasterea fetitei tatal copilului a aparut si a facut el actele. a ... (vezi toată discuția)
Cum schimb numele de familie al copilului? OanaAlessia OanaAlessia Buna seara Am o fetița de 5 ani născuta in Italia si poarta numele tatălui pe care nu îl vede de doi ani, si care suna când își aduce aminte.Anul ... (vezi toată discuția)
Cum poate purta numele tatalui de la inceput? crisis81 crisis81 Buna ziua: Incerc sa explic situatia cat mai concret: Sunt casatorita legal cu un barbat cu care relatia s-a incheiat acum mai mult de un an de zile. Nu am ... (vezi toată discuția)