avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva import-export
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva import-export

Buna seara.
Ma confrunt cu urmatoarea situatie.
Firma noastra, platitoare de tva in Romania, cumpara niste calculatoare din Ucraina, dupa care le trimite in aceeasi stare catre un client din Ungaria, firma platitoare de tva acolo.
Cine plateste TVA? Se poate recupera? Daca da, in cat timp?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: jester , utilizator 18:02, 2 Decembrie 2010
in speta de fata firma dvs. este importator al bunurilor, iar locul importului este romania, conform art. 132^2 - unde se afla bunurile la introducerea lor in comunitatea europeana.
art 142 cod fiscal, alin 1, litera l)
sunt scutite de tva:
importul în România de bunuri care au fost transportate dintr-un teritoriu terţ sau o ţară terţă, atunci când livrarea acestor bunuri de către importator constituie o livrare scutită conform art. art. 143 alin. (2) - adica o livrare intracomunitara
prin urmare nu trebuie sa platiti tva aferenta acestui import de bunuri intrucat acesta este urmat de o livrare intracomunitara, iar persoana obligata la plata tva este firma din ungaria in tara sa
pentru a nu plati tva in vama trebuie sa prezentati autoritatilor urmatoarele documente:
-codul dvs. de tva
-codul de tva al firmei din ungaria
-dovada faptului ca produsele importate vor fi transportate in ungaria(contract)

bafta!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine plateste tva MetallicA MetallicA Buna ziua! Doresc sa export bunuri achizitionate din China in UE. As dori sa stiu cine plateste TVA in acest caz. Firma mea sau firma din alte state din ... (vezi toată discuția)
Scutire de tva florens florens Buna ziua Am un partener dintr-o tara comunitara (Polonia) care aduce frecvent bunuri prin portul Constanta. Doresc sa stiu cum as putea sa-i fac vamuriea ... (vezi toată discuția)
Tva pt marfa di import LUIZAION LUIZAION cum inregistrez tva pt marfa din import destinata revanzarii? platesc tva la marfa + adaos comercial, e foarte mult (vezi toată discuția)