avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1180 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... tevi fisurate la subsol,subsol cu apa,incotro?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

tevi fisurate la subsol,subsol cu apa,incotro?

Buna ziua! Am cumparat de curand un apartament la parter ;dupa o luna am constatat ca la subsolul blocului se afla ``leopardul`` ;ce e de facut si cui ar trebui sa ne adresam daca vecinii de la etajele superioare (de fapt din tot blocul vreo 4 familii sunt de acord sa rezolvam problemele)nu vor sa contribuie cu bani pentru la reparatia tevilor de la subsol iar administratora blocului ridica din umeri ca n-are ce sa faca?eu in cazul asta ce sa fac?sa astept sa ma inund sau sa mi se prabuseasca casa?Unde ar trebui sa ma adresez ca se pare ca trebuie sa apelam ``la constrangere``,ce drepturi am ca proprietar de a-mi proteja casa ?deja a inceput sa se ridice igrasia pe pereti.
Ultima modificare: Joi, 2 Decembrie 2010
ContSters84764, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 13:55, 6 Decembrie 2010
@monikka
Iata ce spune Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.
...........................................
Art. 30. - (1) Comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari, are urmatoarele atributii:
....................................
d) reglementeaza folosirea, intretinerea, repararea, inlocuirea si modificarea partilor proprietatii comune, inclusiv cu privire la consumurile aferente proprietatii comune;
..........................
h) isi asuma obligatii, in nume propriu sau in numele proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari, privind interesele legate de cladire

Desi semnalarea problemei revine administratorului care impreuna cu conducerea asociatiei ar fi trebuit sa fi reparat singuri aceste tevi, fara ca proprietarii sa se implice direct, faceti dv. o solicitare scrisa catre presedintele asociatiei (in dublu exemplar din care unul inregistrat semnat de presedinte si stampilat ramane la dv.) in care cereti sa se repare tevile din subsol. In caz contrar scrieti dv. in acea solicitare va veti adresa instantei pentru a obliga asociatia sa se ocupe de intretinerea cladirii, in baza Legii 230/2007 si a HG 1588/2007 Normele de aplicare a legii.
Nu are importanta ca proprietarii vor sau nu vor, nici nu trebuie intrebati, administratorul instiinteaza comitetul ca trebuie facuta aceasta reparatie, aia se duc in subsol sa vada despre ce e vorba si stabilesc impreuna sa cheme o firma care sa execute lucrarea cu bani din fondul de reparatii sau, daca nu exista bani in acest fond sa puna plata acestei lucrari pe listele de intretinere.
Nu se poate ca administratorul sa dea din umeri ca n-are ce face .... pentru ca pur si simplu el trebuie sa se ocupe direct de aceasta problema in relatie directa cu comitetul, nu cu proprietarii.
Ca proprietarii n-o sa fie de acord niciodata sa dea bani pentru reparatii.....asta pana le ajunge cutitul la os si atunci incep sa zbiere....
Si eu am probleme asemanatoare cu administratia si tot din cauza faptului ca nu se ocupa de schimbarea tevilor la coloana comuna de apa. Din aceasta cauza am fost inundati anul asta de doua ori, si de fiecare data cand ii spun sa se ocupe sa caute o firma sa aduca sa schimbam tevile ridica din umeri si efectiv nu se ocupa, efectiv se ocupa de reparatii numai in scara dansului, la noi nu-l intereseaza. Acum de trei saptamani astept sa-mi spuna daca a gasit o firma si sa ne spuna cat ne costa si efectiv nu face nimic, e ocupat ca-si zugraveste scara dansului.
reparatia care s-a facut in urma inundatiei este una provizorie(a recunoscut si dansul ca poate ceda in orice moment). Eu intre timp am investit in zugraveli, parchet nou inlocuit si o gramada de nervi, asadar daca Doamne fereste se intampla ceva vreau sa-l actionez in judecata pentru ca asa ceva nu se mai poate, de fiecare data vine cu replica ca nu-i treaba lui sa schimbe tevile, sa ne ocupam noi propietarii, ori asa ceva nu se poate si nu e normal sa ne spuna asa.
Prin urmare cum sa fac pentru ca totusi eu vreu ca aceasta coloana sa fie inlocuita si cat mai urgent?
Ultima modificare: Duminică, 5 Decembrie 2010
miki3, utilizator
Raspunsul il aveti exact mai sus cu un mesaj. Numai sa-l cititi!
@miki3 pentru a preintampina situatiile neplacute,incheiati asigurare facultativa locuinta
Am incheiata asigurare(ei isi fac treaba) si stie si administratia dar totusi sunt o gramada de alte probleme ce implica inundatia, si acum eu ce fac apelez la ei in fiecare an sau de doua ori/an? Pana la urma tot noi platim polite mai mari in anul urmator si totusi nu suntem noi vinovatii. cred totusi ca de data asta asigurarea va merge pe regresie si isi va scoate banii de la asociatie(administrator vinovat) de tot. dar totusi as vrea sa ma interesez si ce pasi sa urmez in cazul in care ma hotarasc sa-i dau in judecata pentru aceste daune. Pe cine trebuie sa dau in judecata administratia sau asociatia? Intai inteleg ca trebuie sa-i fac o scrisoare oficiala in care ii prezint situatia si in cazul in care nu-mi raspunde sau e tot raspuns negativ(ca nu se ocupa) mai departe caut un avocat care sa se ocupe si sa-i trimta el notificare, e bine asa?

Alte discuții în legătură

Reparatii parti comune psimona22 psimona22 Pe scara noastra , de 10 apartamente , se fac frecvent ''reparatii'' pe spatiile comune , in special desfundare canalizare si inlocuire de fel si fel de tevi ( ... (vezi toată discuția)
Lucrari comune de schimbare a tevilor din bloc, cine se ocupa? miki3 miki3 Dorim sa schimbam tevile de apa de pe scara noastra(coloana), intrucat sunt vechi si cei de la etajele superioare ma inunda pe mine (la 1) in mod frecvent; ... (vezi toată discuția)
Cine achita daunele din apartamentele locatarilor? nofret nofret Daca se sparge teava de apa rece ori calda din peretele de la baie, stiu ca eventualele costuri pentru inlocuirea acesteia revine administratiei de ... (vezi toată discuția)