avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de odihna

am drept la concediu de odihna pe anul in curs daca am inceput lucrul in luna mai 2010
Cel mai recent răspuns: Popa Adrian , Contabil 12:16, 3 Decembrie 2010
Da normal ca aveti dreptul

Codul muncii
SECŢIUNEA 1
Concediul de odihnă anual şi alte concedii ale salariaţilor

Art. 139. - (1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.

Art. 140. - (1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, este prevăzută în contractul individual de muncă şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.

Art. 141. - (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

Art. 143. - (1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
mois mihaela a scris:

am drept la concediu de odihna pe anul in curs daca am inceput lucrul in luna mai 2010



Co se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic. Prin urmare, aveti dreptul la CO pentru activitatea desfasurata in perioada mai - decembrie 2010.
Concret 14 zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu cristinablazs cristinablazs buna ziua, as avea o intrebare legata de concediu de odihna...in 7.12.2012 am revenit la munca din CCC(2ani) si as dorii sa stiu dupa cat timp as putea sa ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna taky_mika taky_mika buna dimineata.am si eu o intrebare ,poate sa-mi raspunda cineva?sunt angajata cu contract de muncadin 21 mai 2009 deci am 2 luni vechime dupa 3 luni am ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna neefectuat stelalor stelalor buna seara.momentat sunt in concediu de crestere copil de pe data de 1.06.2009. am fost angajata din 01.03.2007 pe cartea de munk.nu am efectuat concediu de ... (vezi toată discuția)