avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... 2 copii cu nume diferite
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

2 copii cu nume diferite

buna seara.problema mea este urmatoarea :am 2 copii.cel mare este recunoscut de tata,deci ii poarta numele,iar al doilea este tot al lui,dar nu vrea sa-l recunoasca.cum se procedeaza sa-l oblig,avand in vedere ca eu nu dispun de aproximativ 30 milioane de lei sa-i fac testul adn ?mentionez ca la cel mare am castigat tutela totala,deci el nu are nici un drept de vizita,dar nu vrea sa-mi dea semnatura ca sa-i schimb numele sa fie ambii copii pe numele meu.acum unul figureaza pe CN cu numele lui de familie,iar la tata tot numele lui,iar al doilea este pe numele meu si la tata o dunga.pot sa-l oblig sa-mi dea acea semnatura?multumesc anticipat
va multumesc mult
Daca de buna voie nu-l recunoaste pe cel mic ramane solutia introducerii actiunii in instanta. Se poate face testul ADN la cererea instantei urmand sa se recupereze cheltuielile de la tatal care acum are statut de "bara" in certificatul de nastere.
Imi cer scuze dar am si eu o problema si nu am stiut unde sa o postez. Cazul se aseamana putin cu acesta referitor la "dunga" din dreptul numelui tatalui. Cum poate sa dispara in situatia mea? Situatia este astfel:
Femeia il cunoaste pe Barbatul 1. Dupa o relatie de scurta durata acesta pleaca in Germania la studii , lucreaza acolo se casatoreste , isi intemeiaza o familie cu o nemtoaica si va avea 3 copii. Intre timp Femeia il cunoste pe Barbatul 2 se casatoresc dar acesta nu poate avea copii. Dupa ce Barbatul 2 o inseala ea va avea un copil cu Barbatul 1 care din cand in cand venea in Romania si au tinut legatura. El nu va afla de existenta copilului pana tarziu. Femeia si Barbatul 2 divorteaza imediat dupa nasterea copilului , iar acesta nu vrea sa il recunoasca pentru ca nu este tatal natural. Copilul primeste numele de famile al Barbatului 2 pt ca a fost nascut in timpul casatoriei dar nerecunoscandu-l apare "dunga" la numele tatalui in acte. Dupa ani de zile Barbatul 1 afla ca are un copil o ajuta pe mama financiar si promite ca se va intoarce cand acesta va avea 18 ani si va recunoaste copilul. In situatia actuala copilul are 20 de ani , Barbatul 1 a decedat, iar de Barbatul 2 nu stie nimeni nimic de 3 ani . In ultimii 6-7 ani el lucraza in Afganistan. Ce se poate face in situati asta? Cum isi poate schimba copilul numele? Daca nu si cel de familie dar macar sa nu mai apara dunga in toate actele. Este foarte important pt copil dunga aceea... Nu vad nici o iesire din situatia asta... Poate ma ajutati cu cateva sfaturi... Multumesc
stefanhugyesz a scris:

Femeia si Barbatul 2 divorteaza imediat dupa nasterea copilului , iar acesta nu vrea sa il recunoasca pentru ca nu este tatal natural. Copilul primeste numele de famile al Barbatului 2 pt ca a fost nascut in timpul casatoriei dar nerecunoscandu-l apare "dunga" la numele tatalui in acte.

Dunga asta e o greseala. La tata trebuia sa apara numele Barbatului 2 indiferent de vointa lui - in temeiul legii, art 53 din Codul Familiei care zice "Copilul nascut in casotorie are ca tata pe sotul mamei". Daca el avea o vointa contrara (sustinea ca acel copil NASCUT IN CASATORIE e cu neputinta sa fie copilul lui, trebuia sa faca o actiune de tagada de paternitate). Deci lucrurile stau pe dos. "Dungile" nu se trag dupa cum il taie capul pe fiecare. E uneori destul de greu sa ajungi la o "dunga". Actul acesta trebuie completat cu numele Barbatului 2.
Ultima modificare: Joi, 27 Martie 2008
romascanu, moderator
Cred ca cineva o fi declarat ca nu e casatorita la starea civila... altfel nu vad cum a pus ofiterul acolo dunga aia...
Referitor la nume, aveti acel nume pentru ca probabil si mama avea numele sotului iar dv. ati luat numele singurului parinte care v-a recunoscut: mama.
Asa incat, trebuie vazut cum si de ce aveti dunga si apoi decisa calea de urmat.
Dar sa mai apara barbatul 1, cam greu...

Alte discuții în legătură

Recunoastere paternitate zallyna zallyna Copil nascut inainte de casatoria legitima, (in concubinaj), la nume tata pe certif. nastere trasa line. Ulterior, sotul (si tatal natural al copilului) ... (vezi toată discuția)
Puzzle juridico-administrativ AvocatMarius AvocatMarius Intrebare de 1000 puncte. Copil din afara casatoriei (relatii concubinaj). Tatal vrea sa stie (mai bine spus sa se asigure) ca acest copil este al lui. Din ... (vezi toată discuția)
Stabilire paternitate-test adn denis2012 denis2012 Buna ziua,as vrea sa stiu daca tatal meu are acelasi adn ca al meu,cum pot face sa aflu daca el nu doreste sa faca analizele de sange?nu avem acelasi nume ... (vezi toată discuția)