avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 943 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie de intretinere minor...lupta cu morile de vant!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie de intretinere minor...lupta cu morile de vant!

am deschis o ordonanta care a devenit definitiva in mai 2010,legata de pensia de intretinere.sotul trebuie sa dea pensie incepand cu 10.02.2009,data la care am depus acea ordonanta.procesul de divort si partaj este inca in desfasurare fiind in faza de apel.si acolo instanta de font a stabilit la fel..25% din venitul net in ceea ce priveste pensia de intretinere minor.in baza acestei ordonante am facut plangere la politie deoarece hotararea data de instanta de fond nu au luat-o in calcul motivand ca nu este definitiva.si acum ..ce ar trebui sa fac ? sa deschid un alt proces in care sa spun ...nu stiu ce reprezinta 25% din veniturile sotului ? mentionez ca veniturile le-a cerut acum politia firmei intermediare(sotul fiind navigator) si ca acestia i-au dat venituri,politia facand probabil un calcul i-au spus sotului ca are de plata 4000 euro.asa a spus sotul la politie cand ne-am intalnit ca el nu va da niciodata acesti bani si asa am aflat si eu despre ce suma este vorba.va rog sa imi spuneti ce ar mai trebui facut ca fiica mea sa beneficieze de dreptul la aceasta pensie. va multumesc inca o data pentru sfaturi!
Partajul si pensia de intretinere sunt doua probleme distincte. Pentru ca o persoana sa primeasca o cota majorata la partaj, legea nu prevede obligativitatea ca persoana in cauza sa aiba venituri luna de luna, in mod constant.Este suficient sa probeze ca veniturile, fie ele si temporare au fost superioare.
In schimb, pensia de intretinere fiind o prestatie periodica constanta, cel obligat la plata trebuie sa aiba un venit constant. Dv. afirmati ca nu ar fi nici o problema ca in lunile in care nu are venit sa nu plateasca, dar legea spune ca cel ce nu realizeaza venituri va fi obligat la plata raportat la salariul minim pe economie.
Si daca nu ar fi o problema sa nu plateasca, de ce mai insistati cu executarea silita?
In dispozitivul hotararii nu este trecuta suma(cuantumul acesteia) la care a fost obligat tatal copilului,cu titlul de pensie de intretinere pentru minor ?
cand a fost stabilita pensia de intretinere s-a tinut cont de veniturile de la dosar.altfel cum ar putea un judecator sa spuna 25% daca nu are in fata niste venituri?(si aici ma refer la contractele de imbarcare si extrasele de cont) din atatia oameni prezenti in sala nimeni nu si-a dat seama ca el nu are venituri cu caracter permanent? si el a avut avocata ...nu ar fi trebuit sa spuna -stati putin ca noi plecam pe diurna si nu avem venituri constante ca sa dam 25% din pensia alimentara?dar ei au fost de acord cu acest lucru de la bun inceput.au vrut ca minora sa-mi fie mie incredinata si el sa plateasca pensie alimentara in procent de 20%..iar la ordonanta deschisa de mine au fost de acord cu procentul de 25%.nimeni nu a avut nimic de obiectat ba chiar au fost de acord.in alta ordine de idei..dvs ati facut o afirmatie cum ca acea hotarare este "proasta."eu va intrebam in cazul acesta ce se mai poate face pentru a nu mai fi" proasta." cred ca in lunile in care nu realizeaza venituri ar trebui sa fie obligat sa dea la min pe economie,dar in lunile cu venituri clar ca trebuie sa plateasca.insist sa pun in aplicare aceasta hotarare pentru ca nu este un drept al meu ci al copilului.dar la cum merge justitia in tara aceasta si la cum gandesc unii oameni....probabil ca in curand voi renunta in a mai ma lupta cu morile de vant! nu sunt eu persoana sa pot schimba ceva,am si alte treburi mai importante de facut decat sa merg luna de luna prin tribunale.si ca mine gandesc foarte multe femei.de aceea renunta la drepturile copiilor si chiar si la ale lor....
Este vorba despre veniturile realizate pe ultimele sase luni de parat.
Deci trebuia sa existe o adeverinta de la societatea unde este incadrat ca marinar sau ce este el sau de la sectia financiara cu veniturile declarate,daca nu este angajat nicaieri si se afla angajat cu contract la diferite firme de navigatie,eventual chiar adeverinte cu veniturile realizate de la aceste firme.
Nu se poate stabili un cuantum de 25% dintr-o suma necunoscuta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Decembrie 2010
Radu Gabrian, Mediator
ba se pare ca se poate! la dosar sunt doar contractele de imbarcare ,el nu este angajat in tara ,realizeaza aceste venituri in afara tarii.si mai sunt la dosar si doua extrase de cont pe ultimii 4 ani.instanta spune "obliga pe parat sa plateasca reclamantei o pensie lunara de intretinere de 25% din venitul net lunar,in favoarea minorei..incepand cu data introducerii actiunii ".acum exista la dosarul ce urmeaza a fi depus la parchet in urma reclamatiei mele ,veniturile sale cerute de politie firmei intermediare.

Alte discuții în legătură

Ce se intampla cu pensia de intretinere daca hotararea este atacata prin apel? ContSters114133 ContSters114133 buna ziua! in urma hotararii judecatoresti data de prima instanta ,s-a stabilit pensia de intretinere pentru minor in cuantum de 25% din venitul net lunar al ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere minor andreeaene andreeaene buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine cu o informatie. in urma divortului instanta a hotarat ca fostul meu sot sa-mi plateasca pentru copil o pensie ... (vezi toată discuția)
Intrebare pensie de intretinere navigator ContSters170590 ContSters170590 Pensia de intretinere pentru un copil major a fost stabilita luindu-se ca baza de calcul salariul minim pe economie in cazul tatalui navigator, care dupa lege ... (vezi toată discuția)