avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Prescriptie datorie telefonie mobila
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Prescriptie datorie telefonie mobila

Salut
Am gasit azi cand am ajuns acasa in cutia de scrisori un plic de la o firma de recuperare creante o somatie de plata insotita de o alta hartie ce se vroia o cerere de executare silita catre Biroul executorului judecatoresc...fara se a se preciza care anume. In somatie eram instiintat ca daca in termen de 5 zile de la primirea respectivei nu achit suma datorata se trece la executarea silita.

Pe scurt.... am incheiat acum vreo 9 ani un contract de telefonie mobila pe care nu l-am respectat. Am tinut abonamentul vreo 6 luni, iar cand am solicitat schimbarea abonamentului intr-unul mai mare la factura mi s-a perceput taxa de schimbare abonament 20 dolari, pe care am refuzat sa-i achit, deoarece plecasem de la un abonament mic la unul mare. Abonamentul a fost suspendat dupa 3 luni de neplata fiind somat sa achit contravaloarea nerespectarii contractului.

Am mai primit cateva somatii, ultima acum doi ani tot de la aceasta firma dar nu am dat curs solicitarilor.

Din cate cunosc datoria este prescrisa, au trecut cei 3 ani, iar faptul ca nu a fost deschis un proces in urma caruia sa se dispuna executarea silita ma face sa cred ca este o incercare disperata a acestei fime de a ma prosti:)

Va rog sa imi spuneti daca am dreptate sau nu.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: CristianSan , utilizator 16:26, 3 Decembrie 2010
Da aveti dreptate Conform Decretului 167/1958, datoria s-a prescris dupa 3 ani.
N-as putea spune daca e prescrisa sau nu daca nu avem actele in fata, pentru ca termenul de prescriptie se intrerupe in cazurile prev de art.405 indice 2 c.proc.civ., iar dupa intrerupere incepe sa curga un nou termen de prescriptie.
Ori din ce vad au fost trimise somatii, la diferite intervale de timp, carora nu le-ati dat curs.
Art. 405 indice 2 c.proc.civ
Cursul prescriptiei se intrerupe:
a) pe data indeplinirii de catre debitor, inainte de inceperea executarii silite sau in cursul acesteia, a unui act voluntar de executare a obligatiei prevazute in titlul executoriu ori a recunoasterii, in orice alt mod, a datoriei;
b) pe data depunerii cererii de executare, insotita de titlul executoriu, chiar daca a fost adresata unui organ de executare necompetent;
c) pe data trimiterii spre executare a titlului executoriu, in conditiile art. 453 alin. 2;
d) pe data indeplinirii in cursul executarii silite a unui act de executare;
e) pe data depunerii cererii de reluare a executarii, in conditiile art. 371indice 6 alin. 1;
f) in alte cazuri prevazute de lege.
Dupa intrerupere incepe sa curga un nou termen de prescriptie.
Consultati avocat.
Adica sa inteleg ca executare se poate face si fara o hotarare a instantei?
Nu am semnat nicioadata de nimic, ce dovada au ca eu am primit aceste scrisori? Mai ales ca MobiFone sau cum ii zice acum Vodafone nu a trmis nimic 3 ani de zile.
Plus ca acea cerere de executare era catre un executor fara nume.... mai exact "Biroul Executorului Judecatoresc" si atat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In cat timp se poate executa o hotarare? dmdc dmdc Am o hotarare definitiva si irevocabila( impotriva unei firme de asigurari) din ianuarie 2009.Investirea cu titlu executoriu a fost facuta in iunie 2011.Cand ... (vezi toată discuția)
Prescriere datorie din 2007 mircea_av mircea_av Buna ,va rog sa m-a szcuzati ca revin la un subiect diascutat mai demult,in 2007 am avut un contract cu romtelecomul ,care mi-l-a inchis pentru neplata, si ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriere sorin85 sorin85 Buna ziua, As vrea sa stiu in cazul existentei unei sentinte judecatoresti civile prin care esti obligat la plata unei sume catre terti,in ... (vezi toată discuția)