avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire teren

Am de la tatal meu act de vanzare cumparare din 1947 a unui teren,dar care nu figureaza in registrul agricol de la primarie,din vremea aceea.L-am notificat in 2005 pe legea 247.Am sanse sa-l castig in instanta ,pentru ca primaria nu mi-a dat nici un raspuns?Este de ajuns doar actul de vanzare-cumparare?
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 20:06, 4 Decembrie 2010
Vedeti mai intai la primarie in ce stadiu e dosarul dumneavoastra.
Poate mai trebuie acte sau poate a fost solutionat si trimis Comisiei judetene.
Impotriva hotararii comisiei judetene prin care s-ar respinge cererea puteti formula plangere la instanta.
Daca nu apare terenul inscris in Registrul agricol in anii dupa ce l-a cumparat,inseamna ca tata nu l-a declarat si nu a platit impozit( nu stiu ce a facut atunci)?Mai am dreptul sa-l revendic?
Acum, dvs. trebuie sa stiti mai bine istoria bunurilor din familia dvs, dar sunteti sigura ca tatal dvs. nu a instrainat acel teren pana la colectivizare? Pentru ca legile fondului funciar spun ca se retrocedeaza terenurile preluate de fostele cooperative agricole de productie (CAP) sau de statul roman, cu sau fara titlu. Deci, chiar daca ajungeti la instanta, va trebui sa dovediti in vreun fel ca acel teren a fost preluat fie de CAP fie de statul roman; ori, daca dvs. nu puteti dovedi nici macar ca tatal dvs. a avut acel teren inscris la primarie (ca sa nu mai zic la cartea funciara)... :(
De exemplu, foarte multe persoane au obtinut in ultima vreme, de la Arhivele nationale, diverse inscrisuri din care rezulta ca au fost improprietariti cu diverse suprafete de teren, incepand cu reforma lui Cuza si pana in 1945, ori au pe acasa acte vechi de proprietate pentru terenuri; multi dintre acestia/autorii lor au instrainat insa acele terenuri pe parcursul timpului, pana la exproprierile facute de comunisti, dar mostenitorii actuali nu tin cont de aceasta posibilitate; unii dintre acestia ingroasa randurile justitiabililor prin instante, desi nu pot face dovada preluarii abuzive a acelor terenuri de catre CAP /Statul Roman, insa tin cu dintii de principiul: "Daca taica/bunicul/unchiul Lache a avut un teren in 1900 toamna, trebuie sa mi-l dea acum mie inapoi. Stiu eu sigur ca nu l-a vandut...i l-au luat comunistii" :O
Nu este in intentia mea sa fiu rautacioasa, insa este bine ca cei care iau calea judecatii pentru un asemenea proces (destul de lung si costisitor) sa aiba documente cu care sa-si sustina pretentiile, pentru ca veti lupta contra comisiei locale de fond funciar, care detine (sau ar trebui sa detina) registrele agricole 1959-1963, evidenta terenurilor preluate de CAP pe teritoriul localitatii respective, eventual si o lista de la Arhivele nationale cu terenurile expropriate in anii 1951-1955 in sat. Si daca ceea ce revendicati dvs. nu se regaseste prin acele hartii....va fi cam greu.
incercati in instanta sa va rezolvati problema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Disparitia-furtul registre agricole din primarie-disparitie pagini din registrul decese cornaca cornaca Disparitia-Furtul Registre Agricole din primarie Am cerut primariei Adancata sa-mi dea copii din Registrele Agricole din perioada anilor 1951 - 1962. ... (vezi toată discuția)
Teren neinregistrat nick1 nick1 tata a fost veteran de razboi si a primit in 1947 un teren pt care a fost scutit plata impozit si nu l a inregistrat la primarie, mie imi e tulburata posesia ... (vezi toată discuția)
sentinta data pe legea 18/1991 limuzina limuzina In urma procesului sentinta a fost data favorabil partii adverse Bunicul meu a intrat in CAP cu un teren, tatal meu in baza legii 18/1991 a solicitat acest ... (vezi toată discuția)