avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 334 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Probe concludente?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Probe concludente?

2 persoane fac pana si derapeaza in sant. in apropiere se afla un cioban cu oile,caruia i se cere ajutorul ptr. a scoate masina din sant.dupa ce acesta ajuta la scotera masinii din sant,ciobanul cere drept recompensa ceva de baut.conducatorul auto ii spune ca nu are la el de baut si ii da 100.000 lei vechi.ciobanul spune ,,ce ba esti smecher,, dupa care fara nici un motiv il loveste pe conducatorul auto cu o bita din lemn,de patru ori in cap si de citeva ori in zona corpului si picioarelor.in urma loviturilor conducatorul auto isi pierde constienta si este transportat la spital unde in urma interventiei medicilor isi revine.a primit 14 zile de ingrijiri madicale si s-a specificat ca nu i s-a pus viata in pericol.care credeti ca este incadrarea corecta a faptelor. multumesc
Suntem in fata unei infractiuni de loviri si alte violente art.180 C pen., avand in vedere si numarul de zile de ingrijiri medicale.
Parerea mea este ca loviturile din zona capului sunt apte a pune in pericol viataAcum, depinde si de obiectul cu care s-a lovit, spuneti ca era o bata ..daca era un ,,baltag" sau vreun par, ceea ce nu este exclus, avand in vedere faptul ca ciobanii poarta la ei un astfel de obiect , ar trebui reanalizat cazul , ceruta o noua expertiza.Pierderea cunostintei, de asemenea, atesta si violenta loviturilor , si forta cu care s-a lovit.In plus, este posibil ca rezultatele, rmarile faptei sa nu se manifeste acum ci peste un anumit timp, sa se amplifice, devenind incidenta asa numita infractiune progresiva, unde urmarile faptei se agraveaza in timp, situatie in care, prin pierderea unui anumit simt sau organ, punerea in primejdie a vietii persoanei, ar putea sa schimbe incadrarea faptei in vatamare corporala grava, iar asta, indiferent ca nr. zilelor de ingrijiri medicale acordate initial, sunt doar 14.
Celelalte lovituri nu ar pune problema vreunei tentative de omor ci a infractiunii de loviri si alte violente.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Decembrie 2010
ContSters47264, utilizator
Nu cred ca se va incadra pe tentativa de omor.
Concluziile medicului legist conteaza cel mai mult.
Impartasesc punctul de vedere al distinsei d-ne consilier,dar totul depinde de constatarea medicului -legist,de "profesionalismul" cu care a fost facuta aceasta.
Pe de alta parte,daca aveti anume legaturi cu persoana lovita si aceasta mai are repercusiuni medicale in urma loviturilor primite,recoamnadati-i sa viziteze un medica specialist,in urma consultului caruia sa solicite efectuarea unei noi expertize medico-legale,chiar la Comisia de Avizare din cadrul INML Prof.Dr.M.Minovici,care sa concluzioneze asupra numarului de zile de ingrijiri medicale si asupra legaturii de cauzalitate cu loviturile primite
Dupa parerea mea, faptul ca un cioban da cu bata in cap nu este o tentativa de omor si pentru ca nu a avut intentia de a ucide.
Daca ar fi lovit cu un topor, cu siguranta ca, ar fi putut fi vorba de o tentativa de omor...
La fel...si daca ar fi lovit in zona capului cu o secure...

Insa, daca ii punea viata in primejdie victimei si IML concluziona in acest fel, cu siguranta ca s-ar fi facut incadrarea pe tentativa de omor.

Pe cale de consecinta, se mai poate deduce ca, ciobanul nu a lovit cu toata forta sa deoarece atunci foarte probabil ar fi fost vorba de o tentativa de omor confirmata de IMl.
Exista si o vorba : ,, a lovit ca ciobanul" ( adica foarte tare...)

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Tentativa de omor calificat sau vatamare corporala gepisan gepisan In urma unei altercatii verbale care a degenerat intro bataie cu mai multi \" actori\"la care am participat fiind chemat de un prieten disperat de injuriile ... (vezi toată discuția)
Tentativa de omor geo_geo geo_geo am fost lovit in cap cu o bata(gen basebool)si am o rana la cap de10/7 cm;n-am fost internat in spital dar am fost la medicul legist si voi primi ... (vezi toată discuția)
Cetatean italian lovit cu halba de bere in cap camilia77 camilia77 buna ziua,in eforie nord pritenul meu de origine italiana s a dus intr un bar sa vb cu cineva.cat a stat acolo a fost provocat si injurat de anumiti clienti in ... (vezi toată discuția)