avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vechime in munca - recuperare sume restante ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vechime in munca - recuperare sume restante ?

Buna ziua,

Pentru o perioada destul de lunga de timp, am fost angajat cu contract de munca la mai multe firme, insa fara sa am carte de munca (motivele nu cred ca sunt importante, tin de faptul ca am fost plecat din Romania pentru multa vreme, imediat ce am terminat facultatea).
Intre timp, mi s-a facut carte de munca si am incercat sa o completez facand demersuri la firmele unde lucrasem cu contract legal de munca.
Unele dintre ele dadusera faliment dupa plecarea mea, asa ca am dificultati enorme ca sa obtin de la lichidatori adeverintele necesare, acestea urmand sa fie trimise la ITM-urile din judetele unde erau firmele acelea si de aici sa mi se trimita documentele care sa permita actualului angajator completarea vechimii.
Aici vine prima intrebare.
Intr-unul dintre aceste cazuri, lichidatorul afirma ca dupa plecarea mea prin demisie, in calitate de director al unui punct de lucru al firmei, firma respectiva, care a dat faliment intre timp, nu a inregistrat demisia. Lichidatorul; se prevaleaza de acest amanunt stupid spunand sa-i trimit eu o copie dupa demisia depusa si inregistrata de catre fosta mea secretara (?!!!!!). Cum chestia asta s-a intamplat cu vreo cinci ani in urma, nici vorba sa am o asemenea copie. Cum pot proceda ca sa obtin, totusi, de la lichidator, o hartie prin care ITM-ul din acel judet sa poata afla datele necesare pentru ca sa imi dea adeverinta de vechime ?

Continui prin a spune ca am obtinut, totusi, doua adeverinte de la firmele unde am lucrat, si ca sunt in procesul de a-mi fi completata cartea de munca. Datorita acestei vechimi recuperate am trecut deja in alta categorie de vechime.

Aici vine a doua intrebare - din moment ce actuala vechime m-ar fi pus in situatia de a primi un salariu mai mare chiar din prima zi cand m-am angajat la actuala firma, lucru care nu s-a intamplat din cauza ca pe cartea mea de munca, la data angajarii, nu erau inscrise aceste doua firme de unde am obtinut acum dovezile necesare - exista posibilitatea de a recupera prin actualul angajator sumele suplimentare pt spor vechime, neplatite pana acum ?
Cel mai recent răspuns: noiklosa , utilizator 08:00, 30 Decembrie 2010
1. Depuneti la ITM o petitie prin care solicitati eliberarea unei adeverinte de vechime pentru perioada lucrata la societatea respectiva.

2. Da, se poate discuta cu angajatorul - dupa obtinerea tuturor adeverintelor - reclacularea sporului de vechime.
1. Am depus petitii si parapetitii la ITM, si poate ca ar fi necesar pentru acuratete sa spun si despre care ITM este vorba - Botosani.
ITM-ul da vina pe fostul angajator, pe actualul lichidator, spune ca este in sarcina mea sa gasesc o solutie pentru a-l convinge pe lichidator sa imi elibereze o adeverinta de vechime. Am raspuns in care scrie negru pe alb ca ITM nu are, chipurile, nicio treaba cu aceasta problema, alta decat de a-mi trimite un act doveditor, dar numai dupa ce eu reusesc sa il scot de la lichidator.
Ma gandesc foarte serios sa actionez in justitie ITM Botosani si firma lichidatoare, pun frumos toata corespondenta cu indivizii si cer si daunele generate de neincasarea vechimii, consecinta a actiunilor ITM si a lichidatorului.

2. Ca mi se recalculeaza, stiu. Dar se poate face, dupa recalculare, plata RETROACTIVA a drepturilor acestea ?
Ultima modificare: Duminică, 5 Decembrie 2010
noiklosa, utilizator
1. Incercati sa sesizatia si forul superioar al ITM-ului , Inspectia Muncii sau promovati o actiune impotriva lichidatorului pentr refuzul de a va elibera acea adeverinta, in baza art.34 alin.5 C.mun.

2. Da, se poate face plata retroactiv a sporului de vechime .. dar numai pe ultimii 3 ani .
Multumesc.

In legatura cu punctul 2, cui anume cer plata retroactiva ? Angajatorul este o scoala unde lucrez ca inginer de sistem. M-ar ajuta si un cadru legal, daca este posibil.

Cu o completare - hatisul de legi si paralegi si ordonante care sunt date si anulate sau completate ma depaseste, altfel as fi fost in stare sa gasesc niste informatii pe net, fara sa bat la cap pe nimeni.
Art.283 alin.1 lit.c C.mun. - termenul de prescriptie este de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate .

Alte discuții în legătură

Carte de munca ALEX_23 ALEX_23 IN ANUL 2004 LUNA SEPTEMBRIE M-AM ANGAJAT LA FIRMA X CU CONTRACT DE MUNCA CA INSTALATOR ALATURI DE ALTI 3 COLEGI. DE LA ACEA DATA SI PANA IN PREZENT PATRONUL ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pentru completarea cartii de munca - probleme cu itm-ul noiklosa noiklosa Buna ziua, Am fost angajat, in urma cu cativa ani, la o firma care avea sediul intr-un municipiu X din judetul Y. Lucram insa la un punct de lucru aflat ... (vezi toată discuția)
Spor de vechime neacordat de catre un fost angajator - se poate cere retroactiv? curaj curaj Hello all, tocmai am aflat de existenta acelui spor de vechime care se da angajatilor, conform Contractului Colectiv de Munca la Nivel National. Nu stiam ... (vezi toată discuția)