avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vechime in munca - recuperare sume restante ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vechime in munca - recuperare sume restante ?

Buna ziua,

Pentru o perioada destul de lunga de timp, am fost angajat cu contract de munca la mai multe firme, insa fara sa am carte de munca (motivele nu cred ca sunt importante, tin de faptul ca am fost plecat din Romania pentru multa vreme, imediat ce am terminat facultatea).
Intre timp, mi s-a facut carte de munca si am incercat sa o completez facand demersuri la firmele unde lucrasem cu contract legal de munca.
Unele dintre ele dadusera faliment dupa plecarea mea, asa ca am dificultati enorme ca sa obtin de la lichidatori adeverintele necesare, acestea urmand sa fie trimise la ITM-urile din judetele unde erau firmele acelea si de aici sa mi se trimita documentele care sa permita actualului angajator completarea vechimii.
Aici vine prima intrebare.
Intr-unul dintre aceste cazuri, lichidatorul afirma ca dupa plecarea mea prin demisie, in calitate de director al unui punct de lucru al firmei, firma respectiva, care a dat faliment intre timp, nu a inregistrat demisia. Lichidatorul; se prevaleaza de acest amanunt stupid spunand sa-i trimit eu o copie dupa demisia depusa si inregistrata de catre fosta mea secretara (?!!!!!). Cum chestia asta s-a intamplat cu vreo cinci ani in urma, nici vorba sa am o asemenea copie. Cum pot proceda ca sa obtin, totusi, de la lichidator, o hartie prin care ITM-ul din acel judet sa poata afla datele necesare pentru ca sa imi dea adeverinta de vechime ?

Continui prin a spune ca am obtinut, totusi, doua adeverinte de la firmele unde am lucrat, si ca sunt in procesul de a-mi fi completata cartea de munca. Datorita acestei vechimi recuperate am trecut deja in alta categorie de vechime.

Aici vine a doua intrebare - din moment ce actuala vechime m-ar fi pus in situatia de a primi un salariu mai mare chiar din prima zi cand m-am angajat la actuala firma, lucru care nu s-a intamplat din cauza ca pe cartea mea de munca, la data angajarii, nu erau inscrise aceste doua firme de unde am obtinut acum dovezile necesare - exista posibilitatea de a recupera prin actualul angajator sumele suplimentare pt spor vechime, neplatite pana acum ?
Cel mai recent răspuns: noiklosa , utilizator 08:00, 30 Decembrie 2010
In momentul in care ati dus adeverintele respective se poate face recalcularea sporului de vechime ...prin urmare, directorului ii trebuia doar o declaratie din partea dvs din care sa reiasa data cand ati depus acele adeverinte si ati solicitat sporul de vechime corespunzator.
adelaida: nu este vina mea partiala sau exclusiva, faptul ca am functionat ca si cadru de conducere al unor firme care nu practicau sistemul de inscriere in cartea de munca a activitatii, ci doar de deschidere a unui contract de munca legal intocmit si ingregistrat la ITM. Nu este vina mea faptul ca dureaza ani de zile ca sa obtii o simpla hartie de la ITM, de la o firma care lichideaza o entitate aflata in faliment, sau - ca mai am si cazul asta - de la un ionstitut de cercetari care nu mai exista, si ale carui acte de personal nu sunt de gasit nicaieri. Nu este vina mea partiala sau exclusiva faptul ca cei de la fisc au situatia corecta in ceea ce priveste activitatea si veniturile mele din Romania, in schimb acestia nu pot, sau nu vor sa transmita aceste documente unei alte structuri a aceluiasi stat roman.

freeelis: pai am depus cu data, catre director si scoala:
1. cerere de modificare a cartii de munca in sensul includerii noii perioade care reiese din adeverinta primita (mai am de primit si altele, dar e clar ca numai prin instanta, pt ca nu s-a putut omeneste)
2. cerere de recalculare a salariului lunar, in sensul includerii sporului aferent noii vechimi
3. cerere de plata retroactiva a drepturilor, asa cum iese din recalculare.

Ceea ce ma deranjeaza este ca trebuie sa aglomerez iarasi instanta cu niste probleme care puteau fi rezolvate rapid. Pana la urma, cine anume este cadrul juridic care reprezinta o scoala ? Cel angajat la primaria aferenta scolii, sau cel de la Inspectorat ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte de munca ALEX_23 ALEX_23 IN ANUL 2004 LUNA SEPTEMBRIE M-AM ANGAJAT LA FIRMA X CU CONTRACT DE MUNCA CA INSTALATOR ALATURI DE ALTI 3 COLEGI. DE LA ACEA DATA SI PANA IN PREZENT PATRONUL ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pentru completarea cartii de munca - probleme cu itm-ul noiklosa noiklosa Buna ziua, Am fost angajat, in urma cu cativa ani, la o firma care avea sediul intr-un municipiu X din judetul Y. Lucram insa la un punct de lucru aflat ... (vezi toată discuția)
Spor de vechime neacordat de catre un fost angajator - se poate cere retroactiv? curaj curaj Hello all, tocmai am aflat de existenta acelui spor de vechime care se da angajatilor, conform Contractului Colectiv de Munca la Nivel National. Nu stiam ... (vezi toată discuția)