avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proces cu un arhitect si birou de arhitectura
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proces cu un arhitect si birou de arhitectura

Buna ziua.
Am incheiat acum 2 ani un contract cu un birou de arhitectura.
Proiectul intocmit de arhitectul care reprezinta acest birou de arhitectura a fost declarat necorespunzator de catre Ordinul Arhitectilor din Romania.
Ca sa-l refaca, arhitectul respectiv (nu biroul de arhitectura) mi-a cerut o suma de bani suplimentara fata de cea specificata in contract. Evident, am refuzat.
In cele din urma, contractul mi-a fost reziliat, fara a beneficia de un proiect corespunzator. Pe cine sa dau in judecata ?
-biroul de arhitectura ?
-arhitectul ?
-pe arhitect si biroul de arhitectura ?
Cum motivez ?
Cel mai recent răspuns: Adriana Olteanu , Avocat 22:51, 5 Decembrie 2010
Avand in vedere ca ati incheiat contractul cu biroul de arhitectura, impotriva acestuia trebuie sa introduceti actiune in justitie, intrucat cu acesta ati stabilit raporturi juridice.
De acord. Totusi notificarea de reziliere a contractului am primit-o din partea arhitectului, nu din partea biroului (doar semnatura, fara stampila). Iar suma de bani suplimentara, tot el a avansat-o, in nume propriu, fara a implica biroul sub nici o forma. In plus, culpa arhitectului este evidenta, nu a respectat reglementarile legii 184/2001 de exercitare a profesiei de arhitect, iar proiectul declarat necorespunzator este semnat de el, nu de biroul de arhitectura. Tot din culpa personala a arhitectului s-au produs niste erori de comunicare cu ceilalti specialisti. Nu au existat contracte semnate intre acestia si biroul de arhitectura. Este posibil sa fi lucrat in nume propriu. Nu este mai bine sa-l dau in judecata si pe arhitect, motivand ca in calitatea pe care a avut-o trebuia sa respecte legislatia, sa procedeze in asa fel incat clientul sau sa nu inregistreze prejudicii ? De exemplu, la Ordinul Arhitectilor a fost citat arhitectul si nu biroul de arhitectura.
Sanctiunea administrativa a primit-o arhitectul si nu biroul de arhitectura, etc.
In cazul in care introduceti actiune impotriva arhitectului, acesta poate invoca exceptia lipsei calitatii procesuale pasive tinand cont de faptul ca nu este parte in contract. In acest caz actiunea va fi respinsa ca fiind introdusa impotriva unei persoane care nu are calitate procesuala pasiva.
O solutie ar fi sa introduceti actiune impotriva biroului si in cadrul acesteia sa formulati o cerere de chemare in garantie a arhitectului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere contract virgil71 virgil71 Buna ziua. Am incheiat acum 2 ani un contract de proiectare cu un birou de arhitectura. Un contract sumar, fara clauze, doar obiectul contractului, partile ... (vezi toată discuția)
Eligibilitatea unui birou individual de arhitecturã în vederea unei asocieri alexandru_grigoras alexandru_grigoras Bună ziua! Particip la o procedură ce are atât proiectare cât şi execuţie de lucrări. În cadrul acestei licitaţii voi merge cu un asociat pentru ... (vezi toată discuția)
Inselaciune in contract de prestari servicii virgil1971 virgil1971 Va salut. Se poate vorbi despre inselaciune comisa de un prestator de servicii, in cadrul unui contract, daca beneficiarului, dupa ce a achitat avansul, i se ... (vezi toată discuția)