avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate

O persoana in varsta de 23 ani nu a fost angajata in campul muncii deloc deoarece de la varsta de 16 ani a fost depistata cu cancer de os si are mana stanga implant.Fiind incadrata in grupa II de invaliditate poate beneficia de pensie de boala si in ce conditii?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:14, 6 Decembrie 2010
carmendehelean a scris:
O persoana in varsta de 23 ani nu a fost angajata in campul muncii deloc deoarece de la varsta de 16 ani a fost depistata cu cancer de os si are mana stanga implant.Fiind incadrata in grupa II de invaliditate poate beneficia de pensie de boala si in ce conditii?

O persoana incadrata in grad de invaliditate ar trebui sa primeasca si pensie de invaliditate. Probabil ca persoana pentru care intrebati este incadrata in grad de handicap, nu in grad de invaliditate.

Avand in vedere art. 58 din Legea nr. 19/2000 si afectiunea persoanei, faptul ca nu a lucrat nicio zi nu are nicio importanta.
Art. 58 - Legea nr. 19/2000
În cazul în care invaliditatea s-a ivit ca urmare a unui accident de muncă, a unei boli profesionale, a tuberculozei, neoplaziilor, SIDA, precum şi în situaţia în care invaliditatea s-a ivit în timpul şi din cauza îndeplinirii obligaţiilor militare prevăzute la art. 38 alin. (1) lit. c), asiguratul poate beneficia de pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare.


Incadrarea sau neincadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale. Propunerea pentru incadrarea in grad de invaliditate se face de catre medicul specialist care asigura asistenta medicala. Trimiterea catre comisia de expertiza medicala v-o da medicul de familie. Procedura de incadrare in grade de invaliditate este reglementata in cap. C din Ordinul nr. 340/2001, capitol din care redau primul articol al primei sectiuni.

I. Referitor la încadrarea în grade de invaliditate şi circuitul documentaţiei medicale
1. In vederea pensionării de invaliditate medicul primar si, în lipsa acestuia, medicul specialist, pentru afecţiunea principal invalidanta, care asigura asistenta medicală a bolnavului, atunci când apreciază ca starea de sănătate a acestuia nu ii permite reluarea activităţii profesionale, în limitele maxime de concediu medical prevăzut de lege, cu toate tratamentele medicale recuperatorii aplicate, propune pensionarea de invaliditate, cerând în acest sens avizul cabinetului de expertiza medicală şi recuperare a capacităţii de munca.
Propunerea la pensionare poate fi solicitată încă din primele zile de boala, în cazul afecţiunilor fără potenţial recuperator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate STELIAN_NISTOR2000 STELIAN_NISTOR2000 Am 45 de ani ,o vechime de munca de 19 ani,am fost diacnosticat cu TBC,an urma cu 4ani an Spania.Pot primii o forma de pensie? (vezi toată discuția)
Pensionare pe caz de boala liviu-george liviu-george In ultimile trei luni am fost depistat cu cancer la ganglionii inghinali si am fost nevoit a face doua operatii pentru eliminarea acestora , urmate de ... (vezi toată discuția)
Neoplasm col uterin operat - posibila pensionare pentru invaliditate? dumitricahapa dumitricahapa Am fost operata de neoplasm col uterin la IOB. Rezultatul anatomo patologic a iesit bun. As dori sa stiu daca pot fi pensionata de invaliditate grad III cu ... (vezi toată discuția)