avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... dreptul de autor asupra unor fotografii
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

dreptul de autor asupra unor fotografii

Buna,

Daca eu am dreptul de autor asupra unor fotografii dar o alta persoana intra in posesia lor si le foloseste, care este sanctiunea care i se aplica acelei persoane si unde este stipulata aceasta sanctiune?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 22:17, 6 Decembrie 2010
Ce inseamna "le foloseste"?

Daca nu le pune la dispozitia publicului larg, nu le vinde si nu realizeaza opere derivate, nu exista sanctiune penala/contraventionala, daca la asta va referiti, decat daca obtinerea fotografiilor intruneste elementele unei infractiuni informatice (vedeti care sunt acestea in Legea 161/2003, art. 48-50). Sau ma rog, daca sunt obtinute prin furt efectiv al imprimatelor/negativelor (Infractiunea de furt, Codul Penal art. 208-209).

Puteti cere despagubiri in instanta potrivit Legii 8/1996 privind dreptul de autor. [ link extern ]

Art. 139
(1) Titularii drepturilor recunoscute si protejate prin prezenta lege pot solicita instantelor de judecata sau altor organisme competente, dupa caz, recunoasterea drepturilor lor si constatarea incalcarii acestora si pot pretinde acordarea de despagubiri pentru repararea prejudiciului cauzat....

....

(14) Titularii drepturilor incalcate pot cere instantei de judecata sa dispuna aplicarea oricareia dintre urmatoarele masuri:
a) remiterea, pentru acoperirea prejudiciilor suferite, a incasarilor realizate prin actul ilicit;
....
...
d) raspandirea informatiilor cu privire la hotararea instantei de judecata, inclusiv afisarea hotararii, precum si publicarea sa integrala sau partiala in mijloacele de comunicare in masa, pe cheltuiala celui care a savarsit fapta; in aceleasi conditii instantele pot dispune masuri suplimentare de publicitate adaptate circumstantelor particulare ale cazului, inclusiv o publicitate de mare amploare.


Ultima modificare: Luni, 6 Decembrie 2010
eumarian, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Furt! GueRa GueRa In cazul in care nu am depus plangere penala pentru furt in termenul prevazut de lege, respectiv 2 luni, am vreo alta optiune? (vezi toată discuția)
Amenda toader oana toader oana Acum 3 zile am fost prinsa in carrefour cu produse in valoare de 300 Ron.Am fost dusa la camera de interpelare dupa care am predat marfa furata si agentii ... (vezi toată discuția)
Comunicare Irina029 Irina029 Revin cu rezolvarea cazului prietenei mele.A primit o comunicare in care este specificat ca prin ordonanta de mai sus din data de 14. 10.2010, prin care in ... (vezi toată discuția)