avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt!
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt!

In cazul in care nu am depus plangere penala pentru furt in termenul prevazut de lege, respectiv 2 luni, am vreo alta optiune?
Cel mai recent răspuns: ContSters178374 , utilizator 13:58, 5 August 2011
Daca este vorba de furtul prevazut de art 210 cod penal ( furtul intre soti de exemplu)..nu mai aveti nicio optiune. Daca este vorba de furtul prevazut de art 208-209 cod penal..puteti depune plangere.
Numai in cazul infractiunii prev .de art.210 c.pen. este necesara formularea unei plangeri prealabile in termen de 2 luni de la data cunoasterii faptuitorului.
Art. 210
Pedepsirea unor furturi la plângerea prealabilă
al.1.Furtul săvârşit între soţi ori între rude apropiate, sau de către un minor în paguba tutorelui său, ori de către cel care locuieşte împreună cu persoana vătămată sau este găzduit de aceasta, se urmăreşte numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
al. 2 Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Daca insa nu vorbim de infractiunea prev. de art 210 c.pen. ci de infractiunea prev . art 208- 209 c.pen. atunci puteti formula plangere.
Eu stiam ca nerespectarea termenului duce la decăderea din dreptul de a mai face sesizarea, insa ma bucur sa aud ca inca pot depunde plangerea! Multumesc.
Nerespectarea termenului atrage decaderea din dreptul de a mai depune plangere. Insa termenul se aplica doar infractiunii prevazuta de art.210 Cod Penal, nu si infractiunilor care intra sub incidenta art.208-209 Cod Penal.
Exista infractiuni a carei actiune penala se pune in miscare la plangere prealabila, de regula cele cu un grad de pericol mai scazut, termenul fiind de 2 luni, si infractiuni a carei actiune penala pe pune in miscare din oficiu, nefiind nevoie de plangere prealabila, ci doar de o sesizare. Furtul face parte din a doua categorie, cu exceptia celui prevazut la art 210 CP.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Talharie daniel p daniel p daca fapta nu intruneste elementele talhariei,in cazul furtului e posibila impacarea partilor prin retragerea plangerii de la organul d politie?el e cel care a ... (vezi toată discuția)
Impacarea partilor intr-un proces penal nicolae_1984@yahoo.com nicolae_1984@yahoo.com buna ziua vreau o indrumare de cineva care cunoaste in domeniu.situatia este asa sunt cerecetat penal intr-un dosar de furt din locinta in care am stat cu ... (vezi toată discuția)
Art 210? dia2120 dia2120 daca s a facut un denunt de fratele partii vatamate care a gasit un geam spart al locuintei,s-au ridicat amprentele mele care locuisem acolo in urma cu cateva ... (vezi toată discuția)