avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1006 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare cumparare / donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare cumparare / donatie

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un sfat in ceea ce priveste rezolvarea urmatoarei situatii: Bunica mea doreste sa cumpere un apartament pe care sa mi-l lase astfel incat nici sora mea si nici sotul sa nu aiba vreodata dreptul la ea. Mentionez ca bunica mea are doar un singur copil - pe mama mea, care este intru totul de acord cu acest lucru cu atat mai mult cu cat sorei mele i-au facut casa parintii mei.

Avand in vedere cele de mai sus, am dori sa stim care este cea mai buna metoda prin care bunica poate cumpara apartamentul si mi-l poate lasa mie, asigurandu-se in acelasi timp si de faptul ca sotul sau sora nu vor putea ridica ulterior pretentii.

Va multumim anticipat pentru ajutor,

Gabriela
lory10 a scris:

Pactele asupra unei succesiuni nedeschise nu sunt interzise, Alex?
In plus, la decesul bunicii cea care vine la succesiune este mama, sora nu are niciun drept.

Nu era vorba de nicio succesiune viitoare, Lory, ci de consimtamantul prevazut de at. 845 C.civ., pentru a nu putea fi cerute raportul si imputatia. In cazul in care vor veni la sucesiunea bunicii prin reprezentare in locul mamei, sora va avea vocatie.
Se pare ca ti-ai ocupat mai mult timp criticandu-mi mesajul meu decat sa analizezi situatia, care este mai complexa decat pare la prima vedere:)) Imi pare rau, dar nu pot detalia fiecare sfat, din lipsa de timp si interes...cine are interes...intreaba.

Pentru Gabi Orasanu:
1. Recomandabil este ca actul sa fie intocmit de un avocat priceput si supus autentificarii de catre notar. In plus, colaborarea cu un avocat poate reduce onorariul notarului cu 10-15% (vorbesc in cazul meu).
2. Da, atat timp cat donatia intervine ulterior actului de V-C.
3. Nimeni nu poate renunta la o succesiune viitoare.
4. Da, o vei putea despagubi, daca va fi de acord. Daca nu, prin partaj, in instanta...
Ultima modificare: Marți, 11 Martie 2008
Radu Popescu, Avocat
Eu cred ca, in functie de necunoscutele problemei, se poate gasi o solutie mult mai buna.
Sper ca doamnba sa vine cu unele completari referitoare la nelamuririle mele din finalul mesajului anterior.

Alexandru, am crezut ca te superi pe mine ca sunt mai brutala, mai directa si cinica in raspunsuri, dar vad ca tu te superi pe oricine te contrazice. Nu se intelegea din mesaj... Consimtamantul surorii se poate interpreta si ca o intelegere asupra unei mosteniri care nu s-a deschis inca. Nu te supara asa pe nimic... :(
Buna dimineata,

Va multumesc inca o data pentu raspunsuri.

Referitor la lamuririle solicitate:
1. Bunicul a murit acum mai bine de 25 de ani, s-a facut deja mostenirea la momentul repsectiv si totul e deja rezolvat in aceasta privinta.
2. Bunica locuieste in prezent cu parintii mei, care si-au construit de curand o casa in curtea bunicii, au daramat casa veche si locuiesc impreuna acum. Mentionez ca inainte ca parintii sa inceapa constructia casei, bunica a trecut terenul pe numele mamei.
3. Bunica mai are in proprietate un teren in imediata apropiere a bucurestiului, a carui valoare la momenul acesta este mai mult decat dublul costului apartamentului pe care doreste sa mi-l cumpere mie.

O zi buna,

Gabriela

Asa cum a spus si Liliana mai sus, bunica ar trebui sa va doneze doar BANII, fara operatiuni inutile de genul cumparat pe numele ei si apoi donat catre dvs.
Practic dvs. veti fi cumparatorul apartamentului.
Ultima modificare: Joi, 13 Martie 2008
romascanu, moderator
Plus ca ar fi si mai ieftin...
Mergeti la un avocat, problema se complica pentru ca nu inteleg mare lucru. Bunica are un teren pe care vrea sa-l cumpere... pai daca e al ei?...
Apoi a trecut un teren pe numele mamei... cum?
Si tot asa.
Plus ca trebuie vazute actele, chiar daca ne spuneti ce sunt, e important modul in care sunt facute...

Alte discuții în legătură

Problema de drept civil gabriellaro gabriellaro Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in ceea ce priveste cea mai buna modalitate (mostenire, donatie etc) prin care parintii si bunicii mei pot ... (vezi toată discuția)
Mostenire--am nevoie de sfatul d-voastra ContSters180206 ContSters180206 Buna seara Casa este pe numele bunicilor mei. Dupa moartea lor, mama mea este singura mostenitoare. Mama mea are 2 copii (pe mine(fiul) si pe sora ... (vezi toată discuția)
Testament sau donatie? GeaninaC GeaninaC Buna ziua, am cateva intrebari despre o situatie cam incurcata, multumesc mult oricui imi poate da raspuns la intrebarile mele. Am plecat din tara in 2008 ... (vezi toată discuția)