avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Reducere capital social
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Reducere capital social

Lucrez pt. o firma care doreste sa vanda un activ o cladire din panouri metalice.Capitalul social e format si din numerar +aport in natura ..exact aceasta cladire.Se doreste reducerea capitalului social.Daca se poate, sa-mi dati un model de cum se poate face reducerea in acest caz.Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: puski , utilizator 14:12, 16 Aprilie 2009
Multumesc! Pana sa ajung pe acest forum am citit ceva si am inteles ca nu e obligatoriu sa reduci capitalul social in cazul in care se vinde un activ,dar asociatii chiar doresc micsorarea acestuia, de aceea am pus intrebarea despre vanzare.
Bun, dar in cazul asta vei avea doua operatiuni distincte si independente. Nu depinzi de reducere ca sa vinzi activul, iar hotararea nu o vei redacta in sensul precizat de lorin7774.

Ca sa reduci capitalul nu iti trebuie neaparat motiv, ci doar consensul asociatilor, in majoritatea ceruta de lege si actul constitutiv. Faci o hotarare obisnuita, in care la puncte adoptate treci si reducerea de capital. Probabil ca va fi mai usor sa o faci prin reducerea valorii nominale, ca sa scada la toti asociatii fara alte calcule si giumbuslucuri.
Andreea Lisievici a scris:

Dragilor, chiar nu vede nimeni ca e o mare neintelegere la mijloc? Daca ai contribuit in natura la capitalul social nu e nevoie de reducerea capitalului ca sa instrainezi respectivul bun.

lorin7774 a scris:
"reducerea capitalului social cu suma de ..........., de la ....lei la ....lei, prin anularea unui numar de .... parti sociale, reprezentand contravaloarea activului ce se vinde.

TOTAL GRESIT!

Capitalul social este o valoare, nu o suma de bunuri. Modul in care se individualizeaza aporturile sociale (bani, bunuri) nu are relevanta in ceea ce priveste valoarea capitalului social. Dupa aportarea bunurilor, ele intra in patrimoniul societatii, iar aceasta poate face ce vrea cu ele, tot asa cum aporturile in bani se transfera in contul de capital si sumele pot fi folosite in activitatea curenta, nu sunt indisponibilizate.

Stimat(a) brendyca, nu te lega la cap daca nu te doare! Societatea poate vinde activul respectiv si fara sa reduca capitalul social. Singura legatura intre activ si capitalul social este data de art. 69 din legea 31/1990, care priveste numai PIERDEREA activului net, iar nu instrainarea sa.

Andreea te contazic Elis are dreptate cand precizeaza
"Reducerea capitalului social se mai poate face prin :

– restituirea către acţionari a unei cote-părţi din aporturi, proporţională cu reducerea capitalului social şi calculată egal pentru fiecare acţiune;
Este necesară o hotărâre a adunării generale, prin care să se stabilească faptul că va avea loc o reducere a capitalului social"

Sustin acestea deoarece unul din asociati a adus ca aport un bun (Cladire parca). Mijlocul fix (sa-l denumim asa) nu poate fi instrainat oricum, ci doar prin hotararea adunarii generale.
Actionarul care a venit cu el ca aport poate hotara (dar nu singur) ce se intampla cu acest bun.
Actionarul il poate vinde soc. com. sau il ia inapoi si aduce numerar in loc ptr. partile sociale pe care le detine in firma.
Vezi din punct de vedere juridic poate e mai usor, dar contabiliceste e mai greu sa vinzi un bun care nu este al soc. Acest bun a fost adus ca aport personal.
Ultima modificare: Duminică, 16 Martie 2008
ContSters42967, utilizator
ghola a scris:
Mijlocul fix (sa-l denumim asa) nu poate fi instrainat oricum, ci doar prin hotararea adunarii generale.

Da, evident, pentru ca face parte din patrimoniul societatii.

Actionarul care a venit cu el ca aport poate hotara (dar nu singur) ce se intampla cu acest bun.

Nu inteleg! AGA poate hotari, actionarul care l-a adus aport a pierdut dreptul de proprietate asupra bunului.

Actionarul il poate vinde soc. com. sau il ia inapoi si aduce numerar in loc ptr. partile sociale pe care le detine in firma.

:O :O :O :O Doamne fereste! O data aportat, orice bun si chiar si sumele de bani devin ALE SOCIETATII. Actionarul nu are ce vinde si nici nu are ce sa inlocuiasca.

Vezi din punct de vedere juridic poate e mai usor, dar contabiliceste e mai greu sa vinzi un bun care nu este al soc. Acest bun a fost adus ca aport personal.

Deci aici gresesti fundamental. Orice aport e personal, insa dupa aportare dreptul de proprietate se transmite societatii (bineinteles, cu exceptia cazului in care s-a aportat folosinta, nu insusi bunul, insa aici nu e cazul), vezi art. 16(2) din legea 31. Avand in vedere aceasta transmitere de proprietate, societatea (nu actionarul care a aportat) poate decide ce face cu bunul. Cum se face contabil nu ma priveste, dar nu poti sa sustii cele scrise mai sus. Sub nicio forma!

PS: elis are dreptate, dar sustine altceva decat spui tu. Orice reducere se face prin HAGA, iar restituirea catre asociati e o modalitate, ea neimplicand restituirea in natura a bunurilor, ci a valorii stabilite prin hotarare. Ca doar se evalueaza la aportare :)
Ultima modificare: Duminică, 16 Martie 2008
ContSters20980, utilizator
Nu te contrazic, dar nu mi se pare corect ca eu sa aduc o masina ca aport si sa nu o pot lua inapoi. De exemplu ma retrag sau doresc ca partile mele sociale sa fie mai mici 500 in loc de 50000 lei.
OK.

Alte discuții în legătură

Scoaterea unui teren de la aport cata81 cata81 Am trecut un teren ca aport intr-o SA. Acum vreau sa scot terenul din aport , si sa redobandesc proprietatea lui. Daca stie cineva cum sa fac va rog sa-mi ... (vezi toată discuția)
Speta societate pe actiuni alexpetre15 alexpetre15 Ma puteti ajuta si pe mine va rog frumos, cu o parere vis a vis de aceasta speta? O societate comerciala pe actiuni se constituie pe baza urmatoarelor ... (vezi toată discuția)
Iesire asociat minoritar din sa Cosima Cosima Un asociat (15%) dinntr-un SA doreste sa iasa din aceasta si sa isi retraga terenul cu care a venit in aport! Cum se procedeaza? (vezi toată discuția)