avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 351 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Scoatere de sub urmarire penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Scoatere de sub urmarire penala

Daca intr-un dosar sa obtinut scoatere de sub urmarire penala iar in termenul celor 20 de zile(a trecut deja un an) de contestare a ordonantei procurorului de caz NU SA FACUT CONTESTAREA , Procurorul de caz mai poate redeschide urmarirea penala?

Cind se considera scoaterea de sub urmarire penala DEFINITIVA.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Francisc Gerber , Avocat 19:06, 14 Iunie 2012
Pentru aceasta fapta(art.248 c.p.) termenul de prescriptie este de 5 ani.Potrivit art.122 c.p. lit.d-5 ani cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii mai mari de un an,dar care nu depaseste 5 ani.
Pedeapsa prevazuta de lege pt aceasta fapta este 6 luni-5 ani.'
Termenul de prescriptie decurge de la data comiterii faptei.

andymaurul
I-mi cer scuze dar tot nu inteleg.
Cum poate opera 248 Cp si 122 Cp asupra unei fapte presupusa a fi penala si stabilita chiar de procuror ca neexistind de fapt prin rezolutia de scoatere de sub urmarire penala??
va rog daca se poate un raspuns.
multumesc
In cazul dvs vorbim de lucruri distincte!
Solutia procurorului poate fi contestata intr-adevar, intr-un termen de 20 de zile de la comunicare de catre persoanele intersate!
Avand in vedere ca a trecut un an si ceva de la emiterea solutiei, probabil aceasta a fost deja comunicata si celor ce au facut plangere! In conditiile in care solutia a fost comunicata in mod legal, iar cei interesati nu au facut plangerea, acestia au fost decazuti din dreptul de a mai contesta solutia procurorului. Exista teoretic posibilitatea ca solutia sa nu fi fost comunicata persoanelor interesate, sau sa fi fost comunicata mult mai tarziu, iar astfel acestea ar putea fi in termen, dar, asa cum am aratat, aceasta posibilitate este destul de redusa!
Totusi, chiar in situatia in care solutia nu mai poate fi contestata, procurorul are posibilitatea de a redeschide urmarirea penala in conditiile in care se constata ca situatia care a generat solutia nu mai subzista. (a se vedea art 273 C.p.p.)
Referitor la prescriptia raspunderii penale, este de retinut ca in cazul dvs aceasta este de 5 ani. Acest termen curge de la data comunicarii solutiei procurorului, deoarece opereaza o intrerupere a cursului prescriptiei prin efectuarea actelor de cercetare. (a se vedea art 123 C.p.p)
In cazul in care de la data faptei au trecut 7 ani si 6 luni opereaza prescriptia speciala (art. 124 C.p.), iar in aceste conditii puteti sta linistit...orice ar fi:)!
Dar pana la urma care este motivul pentru care va temeti de o eventuala plangere impotriva solutiei procurorului?

Av. Claudiu Sorin Feteanu
Nu nu ma tem.
Am fost la parchet si am putut sa studiez dosarul urmind sa fac niste copii pentru a actiona in instanta pentru denunt calomnios.

Va multumesc

Alte discuții în legătură

Plingere impotriva rezolutiilor procurorilor ContSters75393 ContSters75393 Pot face plingere impotriva rezolutiei de NUP asupra mai multor persoane daca a trecut mai bine de un an jumate.Nu mi sa comunicat sub nici o forma ca as avea ... (vezi toată discuția)
Dosar penal - nelamuriri Nina1 Nina1 S-a format un dosar penal ca urmare a plangerilor pentru infractiuni de fals si uz de fals impotriva a trei persoane: o persoana fizica ce a realizat falsuri ... (vezi toată discuția)
Infirmarea solutiei procurorului de catre procurorul ierarhic superior / termen cab av mircea bobosa cab av mircea bobosa exista un termen prev de lege dupa care solutia data de procuror ramane definitiva? speta>... solutie de 18 indice 1 pt loviri comunicata si amenda platita... ... (vezi toată discuția)