avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna seara tuturor,

Am o problema delicata si nu stiu cum s-o abordesc.Sietuatia s-a desfasurat in felul urmator:Parintii mei si al fratelui meu sunt de 3 ani decedati si au lasat in urma lor un apartament cu 4 camere in care la ora actuala locuia fratele meu,eu locuind in strainatate.Succesiunea nu a fost inca facuta.Azi am aflat ca fratele meu a vandut acest apartament fara ca eu sa stiu.Am luat legatura cu noul propietar si mi-a povestit ca succesiunea s-a facut demult fara ca eu sa stiu.Ma intreb oare cum se poate asa ceva?Eu am actele in original ale apartamentului,ma intreb totusi cu s-a putut asa ceva??! #-o Mi s-a mai spus precum ca daca dupa 6 luni de la deces nu declar ca preiau dreptul de mostenire mi se pierde partea de mostenire automatic.Cica actele de succesiune au fost facute legal prin intermediul notarului.Ma intreb oare cum se poate face o succesiune fara ca toti mostenitorii sa fie prezenti?Nu stiu ce sa cred,sunt sub soc si daca m-ar putea ajuta cineva cun un sfat ce si cum sa fac urmatorii pasi ar fi extraordinar.Va multumesc anticipat.O seara buna
Cel mai recent răspuns: anicka , utilizator 22:25, 11 Decembrie 2010
In casa parinteasca,sectorul 2 Bucuresti
Camera Notarilor Publici Bucuresti
Bucuresti, str. Gradina Icoanei nr. 21, sector 2, tel.: 021/2113336; 021/2123651; 021/2123745; fax: 021/2123797
si
Str. General Berthelot nr.42 A sector 1, București
Tel: 021-3117302, 021-3117303, 021-3117304, e-mail:cnpb@cnpb.ro www.cnpb.ro Web-site

Dacă vă adresați camerei o să vă spună la care dintre birourile notariale din sectorul 2 s-a dezbătut succesiunea.

Va multumesc frumos pentru raspunsul anticipat.O seara buna!
Prin urmare este posibil , asa cum anticipam , sa nu fie nimic "necurat" la mijloc..
Presupun ca fratele dvs. , fiind mai bine informat , si-a manifestat in termen dreptul de optiune succesorala , in sensul acceptarii acesteia , chiar daca dezbaterea efectiva a succesiunii s-a facut ulterior acestui termen.
Este o procedura absolut legala , consacrata de principiul consemnat in Art. 700.C. civ. Dreptul de a accepta succesiunea se prescrie printr-un termen de 6 luni socotit de la deschiderea succesiunii.
Daca dvs. in calitate de succesibila, nu v-ati exercitat dreptul de optiune in termenul de mai sus, potrivit regulilor prescriptiei extimctive , dreptul dvs. de a accepta mostenirea , se stinge , si odata cu acesta se stinge cu efect retroactiv si titlul dvs. de mostenitoare, devenind astfel straina de mostenire.
Aceasta nu inseamna insa ca dvs. ati renuntat la mostenirea parintilor, intrucat spre deosebire de renuntaorul la mostenire , in cazul dvs, cand ati piedut termenul de prescriptie , legea va da dreptul de a beneficia de repunere in termen ,

Insa in ipoteza in care fratele dvs. si-a exercitat acest drept in termenul legal de 6 luni , iar dvs. nu , asa cum vam spus initial , el devine unic mostenitor., iar vanzarea apartamentului in urma dezbaterii la o data ulterioara acestui termen a succesiunii , pare a fi perfect legala.

Nu vad care ar fi temeiull pentru care ati putea face o plangere penala impotiva fratelui dvs. asa cum ati fost sfatuita aici. Singurul temei al raspunderii penale al fratelui ar fi acela in care eventula , ar fi incercat sa ascunda de dvs. timp de 6 luni , moartea parintilor , ceea ce nu cred ca e cazul .

Ceea ce cred eu ca ar putea fi o solutie , ar fi de a va adresa unui avocat cu experienta , care sa verifice amanuntit daca , in cazul dvs. concret ar putea obtine repunerea in termenul de prescriptie pierdut (conform art.19 din Decretul 167/1958) - pentru cauze temeinic justificate .

Daca reusiti sa obtineti in instanta repunerea in termen , eventual acceptarea mostenirii pe cale judecatoreasca , ar fi o sansa de a obtine partea dvs. pe cale unei alte actiuni civile impotriva fratelui dvs. pt a beneficia de cota-parte care v-ar reveni , din pretul obtinut in urma vanzarii .

Practica judiciara nu este unitara in aceasta privinta , prin urmare sansele de castig sunt relative.

Va multumesc pentru raspunsul dvs.Aici doresc sa mentionez ca nici fratele meu nu si-a exercitat interesul acceptari de mostenire in termenul de 6 luni,cazul este foarte recent, iar decesul tatalui meu a fost in 2009.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de succesiune alexandra_moise alexandra_moise doresc sa plec sa lucrez pentru doi ani in afara tarii. parintii mei sunt foarte in varsta, tata 72 cu dificultati de exprimare in urma unui accident cerebral, ... (vezi toată discuția)
Nulitate absoluta m.ben m.ben am un frate mort de 20 de ani si de cate ori am intrebat sotia lui de succesiune imi spunea ori ca nu are bani ori ca e bolnava etc.De curand am aflat ca a ... (vezi toată discuția)
Succesiune fara unul dintre mostenitori ethel ethel Bună ziua, Sunt doi frați. Unul dintre ei trăiește cu părinții, celălalt frate de foarte mulți ani trăiește într-o altă ... (vezi toată discuția)