Buna ziua. Am depus cerere pentru acordarea primei de nastere la scoala unde lucrez, am sesizat ITM-ul, care a spus ca am dreptul la aceasta prima, prevazuta de CCMUNN, dar ISJ Cluj a motivat neacordarea acestei prime prin legea 330.Au dreptate?Ramane doar calea instanteiI?
In aceeasi situatie sunt si eu.Sa inteleg ca toti se eschiveaza folosind aceasta interpretare lingvistica "ajutor",desi nu este specificat niciunde in lege ca nu se mai acorda ajutor de nastere, ci doar la pensie ,trecerea in rezerva....Este sau nu un drept,caci parca a-i cere mila sau bani din buzunarul cuiva?
cu rugamintea de a nu deranja, vreti sa explicati cum adica nu intra in categoria veniturilor salariale?Inteleg ca e un drept cu titilul de ajutor,dar cum il putem obtine?
Motivatia pe care o tot aud nu este cea ca acest ajutor este venit salarial, ci ca este asimilat venitului de natura salariala, fiind inclus in capitolul CCMUN care stabileste salarizarea si alte drepturi banesti. Ori, aceasta sintagma "venit de natura salariala" este prevazuta de OUG 1/2010, fiind interzis a fi stabilit prin contractele colective de munca la bugetari.
Cum se obtine? Daca angajatorul refuza "in scris" sa acorde acest ajutor, ramane deschisa calea instantei.
Art.55 alin.4 lit.a din Codul fiscal preveede ca, următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru naştere, ....