avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prima de nastere acordata de angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prima de nastere acordata de angajator

Buna. Am primit de la angajator o prima de nastere echivalenta cu salariul meu net, si nu cu salariul mediu pe unitate (care e mult mai mare decat salariul meu). Este legal acest lucru? Pot face ceva sa imi recuperez diferenta de bani?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: zzenovia , utilizator 13:05, 24 Martie 2010
Da sesizati mai intai unitatea si specificati ca in Contractul colectiv de munca unic la nivel national se prevede acordarea unui salariu mediu pe unitate . Poate s-a gresit fara intentie .
Legal este un salariu mediu pe unitate conform art.51 lit c) din CCMN. Puteti solicita diferenta in instanta de judecata.
www.avocatnet.ro/content/for...
Aveti dreptate! Solutia este sa discutati cu sefii si sa faceti o cerere scrisa inregistrata la compartimentul contabilitate! In cazul in care nu vi se dau banii cuveniti puteti sesiza Inspectoratul teritorial de Munca!
Succes!
Puteti sa solicitati diferenta in baza Contractului colectiv de munca la nivel national pe anii 2007-2010 art.51 c), care precizeaza ca angajtii beneficiaza de " un salariu mediu pe unitate, platit de acesta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate"

Multumesc mult pentru raspunsuri.
Mai am o intrebare. De la nastere au trecut 2 ani si 2 luni, mi-am reluat deja activitatea in cadrul aceleiasi companii. Abia recent am aflat de art. 51, si ca trebuia sa primesc un salariu mediu pe unitate. Este prea tarziu sa fac cererea pentru diferenta acum?
Si cu siguranta nu este o greseala fara intentie, pentru ca si alte colege au primit la fel, o prima echivalenta cu salariul lor.

Alte discuții în legătură

Deducere copil 2 ani pentru mama, sotul fara cm gabrielamaria gabrielamaria Buna ziua, am revenit luna trecuta la serviciu dupa CCC de 2 ani. O ruda mi-a spus ca ar tb sa primesc cateva drepturi finanaciare. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Salariu suplimentar pt nasetre elenabad elenabad buna ziua va rog daca ma puteti ajuta intr-o problema pe care as vrea sa o stapanesc bine inainte de a ma adresa angajatorului in cat timp se prescrie ... (vezi toată discuția)
Salar mediu pe unitate pt. nastere ContSters57911 ContSters57911 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca se impoziteaza si se retin toate cotizatiile la salarul mediu pe unitate pt. nastrea copilului ( conform art. 51, litera ... (vezi toată discuția)