avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj dupa divort

binaj din anul 1987 si pana in 1992 an in care am oficialzat casatoria am cumparat in mai 1992 apartamentul in care locuim si astazi dar suntem cununati in 1992 noiembrie contractul pe casa este trecut doar el am cateva dvezi in acest sens plus martori care au raspuns la tribunal cate sanse credeti ca am avand in vedere ca am si un copil in cresteree si educare multumesc foare mult
Cel mai recent răspuns: Mircea Teis , Avocat 19:31, 10 Decembrie 2010
Ba chiar are importanta :D . Se stabileste cota de contributie a fiecaruia. Cel caruia i se va atribui apartamentul va putea fi obligat sa-i dea sulta celeilalte parti. Nu stiu ce cauta dreptul de creanta in povestea asta :)
are rol si dreptul de creanta. daca apartamentul este bun propriu, sotul nu are nici un drept de proprietate asupra acelui apartament, cel mult un drept de creanta fata de sotul proprietar reprezentind fie cresterea de valoare a apartamentului (daca s-au adus imbunatatiri) fie contributia sa la plata ratelor (daca este luat in rate). insa sub nici o forma nu se schimba proprietatea apartamentului - ramine in patrimoniul sotului care l-a achizitionat inaintea casatoriei. nu?;)
Noi acum discutam o situatie teoretica daca ne raportam la speta de fata, pentru ca doamna in cauza nu ne-a mai oferit niciun detaliu. :)
Intr-o astfel de situatie, imobilul fiind achizitionat prin intermediul unui credit ipotecar, proprietarul nu poate dispune dupa bunul sau plac de acel imobil ( nu-l poate vinde, nu-l poate inchiria etc), fara acordul expres al bancii.
Dobandirea efectiva a bunului (in cazul de fata imobil) se considera ca fiind efectuata in momentul achitarii integrale a creditului.
De aceea, in aceste situatii apar diferite probleme ( voi oferi cateva cu titlu exemplificativ):
- unul din soti a beneficiat de ajutorul parintilor pentru a achita o parte insemnata din credit;
- unul din soti a lucrat in strainatate si in decursul unui an a trimis diferite sume de bani cu care s-a achitat creditul;
- unul din soti a vandut autoturismul pe care-l achizitionase inainte de casatorie, iar suma de bani a folosit-o pentru achitarea unei parti insemnate din credit.
Exemplele pot continua. Eu am oferit o parte din situatiile cu care m-am confruntat in practica.
Ceea ce spui tu referitor la imbunatatiri, este o cu totul alta poveste.
Partea in favoarea careia i se atribuie imobilul, va putea fi obligata la plata unei sulte in favoarea celeilalte parti. Sulta va consta in cota de contributie pe care a avut-o la dobandirea imobilului, la care se va adauga cota parte din contributia pe care a avut-o la imbunatatirile efectuate.
nu sunt de acord (in mod amiabil si profesional :) ) cu inserarea in discutie a dobindirii efective. in baza c cv dreptul de proprietate se dobindeste in momentul semnarii contractului c/v si devine opozabil in momentul intabularii. deci la acest moment (si nu al achitarii creditului ipotecar) se calculeaza caracterul propriu sau devalmas al bunului respectiv.

daca contractul de v/c are o data anterioara casatoriei, imobilul este bun propriu si nu se supune partajului. ceea ce se va discuta este doar contributia celuilalt sot la plata ratelor, ceea ce va naste un drept de creanta fata de sotul proprietar. gresesc undeva?
Cu tot respectul, eu cred ca da :) si anume la "dobandirea efectiva", pentru ca aici zic eu ca este cheia.
Ultima modificare: Vineri, 10 Decembrie 2010
Mircea Teis, Avocat

Alte discuții în legătură

Casa cumpărată înaintea casatoriei sleo sleo buna ziua,doresc sa cumpăr copilului o casa,care va fi plătită ,o parte prin credit ipotecar;dacă in timpul cât se plătește,intervine căsătoria,cine ... (vezi toată discuția)
Partaj imobil- rate achitate inainte si dupa casatorie robix robix Buna ziua! In 1980 am incheiat un contract de v-c avand ca obiect achizitionarea unui apartament in rate pe o perioada de 20 ani. La acea perioada eram ... (vezi toată discuția)
Divort cu copil minor elizachichi elizachichi Eu si sotul meu suntem casatoriti de 11 ani si avem o fetita de 5 ani. Din nenumarate motive( certuri f.f. dese,indiferenta fata de obligatiile unei ... (vezi toată discuția)