avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

As avea nevoie de o clarificare.
Acum trei ani matusa mea care nu a fost casatorita si nu a avut copii mi-a facut un testament la notar pentru garsoniera ei pe numele meu, nepoata dupa sora. Matusa mea a murit iar in garsoniera ei sta sora ei. Sora matusii sta in garsoniera fara sa aiba domiciliul acolo, a stat mai mult pentru a-i tine companie surorii mai bolnave. Eu locuiesc in strainatate si nu stiu cum sa procedam cu garsoniera acum dupa moartea proprietarei. Trebuie sa ma deplasez in Romania, sa facem succesiune, sau pentru ca am testament ce trebuie sa fac pentru sa intru in posesia legala a garsonierei? Mentionez ca matusa mea in afara de sora in viata mai are doar nepoti (cum sint de altfel si eu) ca singura familie. Va rog sa-mi dati un sfat cum sa procedez si daca testamentul intocmit la notar imi da dreptul sa intru in posesia garsonierei? Pot sa deschid succesiunea la notar pe baza testamentului si ce implicare au celelalte rude.
Va multumesc mult.
exact. Nu va fi problema cu intrat in posesia garsonierei. Am inteles ca pe baza testamentului mi se face act de unic mostenitor.
Itrebarea este: Daca NU as avea acest testament si m-as duce cu certificatul de deces sa deschid succesiunea, fara sa declar ca mai sint si alti nepoti cu acelasi grad de rudenie fata de decedata ca si mine, ce s-ar intimpla? As putea primi actul de mostenitor pentru tot, doar pentru ca eu deschid succesiunea si nu declar ca ar mai fii si altii???
gion a scris:

.... Daca NU as avea acest testament si m-as duce cu certificatul de deces sa deschid succesiunea, fara sa declar ca mai sint si alti nepoti cu acelasi grad de rudenie fata de decedata ca si mine, ce s-ar intimpla? As putea primi actul de mostenitor pentru tot, doar pentru ca eu deschid succesiunea si nu declar ca ar mai fii si altii???

#-o in primul rand ati face o declaratie mincinoasa , in al doilea rand ati obtine un act lovit de nulitate ..............
Deja a devenit obositor sa urmaresti un topic. Unii ("consultanti") scriu si scriu ... pana gasesc cu adevarat ceva de spus...

Doamna nu cunostem daca aveti un testament prin care sunteti instituit legatar universal ("las toate bunurile mele mobile si imoblile...") sau un testament cu titlu particular prin care vi se lasa un bun = garsoniera (asta depinde de modul in care este redactat).

A avea un testament nu e suficient. Aici se aplica zisa: Dumnezeu iti da dar nu-ti baga in traista.
Prin urmare mostenirea trebuie sa fie si acceptata.

Ar trebui sa va interesati daca s-a deschis sau nu mostenirea matusii, despre care ne-ati spus ca a murit, dar vad ca nu vreti sa ne spuneti si cand (nu va-ntrebam de dragul de a intreaba, ci pentru ca termenul de acceptare a mostenirii e de 6 luni de la data decesului).

Beneficiarul unui legat (testament) cu titlu universal cere predarea posesiunii mostenitorilor rezervatari (aici se pare ca nu sunt)
Beneficiarul unui legat cu titlu particular are la indemana o actiune ... in revendicare. (desi ca n-am prea inteles pana la urma daca aveti sau n-aveti o problema cu intrarea in posesie pentru ca v-ati contrazis intre primul si ultimul mesaj).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Îngrijesc o mătușa, soră a mamei mele, care nu are copii ... Harvey Harvey Bună ziua, Va prezint următoarea situație. Îngrijesc o mătușa, soră a mamei mele, care nu are copii. Pentru ca am grija de ea, mi-a făcut un act de ... (vezi toată discuția)
Mostenitori rezervatari vs mostenitor testamentar irina65 irina65 Buna ziua, Va expun situatia mea si as dori, rog frumos, o lamurire. Am o varsta destul de inaintata si ceva probleme de sanatate. Si pentru ca nu sunt ... (vezi toată discuția)
Succesiune ciudata. este testamentul valid??? ema.1 ema.1 Buna seara. Avem urmatoarea problema de rezolvat: tata a avut doua surori.Nici una dintre ele nu a avut descendenti. Una dintre ele a decedat in 2006 ,fiind ... (vezi toată discuția)