avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cand poate beneficia de pensie?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cand poate beneficia de pensie?

tatal meu a fost pensionar pe caz de boala gradul3 acum cand a fost la comisia medicala i sa rupt decizia si la trimis la munca. este pensionar de boala de 30 de ani, inplineste 57 de ani in februarie cand ar putea sa iasa la pensie anticipat:
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 11:39, 15 Decembrie 2010
De pensie anticipata sau anticipata partial nu poate fi vorba,deoarece pensia de invaliditate intra numai la calculul pensiei la limita de varsta.Pensia de invaliditate este stagiu asimilat si nu intra in calculul pensiilor anticipate si anticipate partial.Asadar,pensie la limita de varsta la 65 de ani,daca nu mai este posibila continuarea celei de invaliditate grad 3.O zi buna.
lenutasau:
1. Va rog sa precizati urmatoarele:
- data nasterii tatalui dvs.;
- vechimea in munca pana la pensionarea pentru invaliditate si daca si cat a lucrat in grupe superioare de munca;
- daca in perioada de pensionare a lucrat (si cat timp) cu 1/2 norma, asa cum ii da dreptul legea.

2. Este adevarat ca a beneficiat de pensiede invaliditate, gr.III, 30 de ani?
lenutasau a scris:
este nascut in 20 feb.1953,a lucrat 13 ani din care 2 la grupa1.este pens. pe caz de boala din anul 1984 la cererea intreprinderei.a fost pensionar gradul2 pana in 1989,i sa luat gradul 2 si lau trimis la munca in 1989 cu jumatate de norma pana in 1990 cand tot la cererea intreprinderei lau scos la pensie gradul3 scuze pentru mesajul anterior l-am sunat pe tatal meu ca s-ai dea mai multe detalii

Interventie moderator Pentru completari sau noi intrebari, accesati acelasi topic, apasati pe butonul "raspunde", scrieti nelamuririle dvs. apoi apasati "publica mesaj". Multumesc!

In legatura cu intrebarea, tatal dvs. nu poate beneficia de pensie anticipata partiala la 60 de ani intrucat nu a realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani. Singura categorie de pensie de care va putea beneficia este cea pentru limita de varsta, la 65 de ani.
este nascut pe 20 feb.1953,a lucrat 2 ani in grupa 1,in 84 a iesit la pensie de invaliditate in84,in 89 i sa luat gradul 2,i sa dat gradul 3 si a mers la servici cu jumatate de norma pana in 90 de atunci este la pensie gradul 3 are 13 ani de vechime .ma scuzati pentru greseala din mesajul anterior
Sa stiti ca raspunsul meu nu se modifica. Un barbat nascut in 1953 poate beneficia de pensie anticipata partiala numai daca indeplineste, cumulativ, doua conditii:
-are varsta de minim 60 de ani, si
-a realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani.

Tatal dvs. nu indeplineste aceste doua conditii. Perioada in care a beneficiat de pensie de invaliditate va fi valorificata numai in vederea acordarii pensiei pentru limita de varsta, pensie de care poate beneficia la 65 de ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie pentru limita de varsta boban81 boban81 Ma poate ajuta cineva sa-mi spuna cand pot iesi la pensie?Sunt nascut in 1953 luna 6 am o vechime de 10 ani la grupa 1,11 ani si 11 luni la grupa 2 si 8 ani la ... (vezi toată discuția)
Trecerea de la pensie de invaliditate la pensie pentru limita de varsta ucurel69 ucurel69 am total stagiu de cotizare de 43 ani 10 luni 16 zile,din aprilie 2008 sant in pensie de boala gr.3 ,as dori sa stiu cu ce procent sant penalizat din totalul ... (vezi toată discuția)
Pensionare lavinia_serban lavinia_serban Buna ziua, as dori sa aflu si eu daca tatl meu se poate pensiona anticipat si cand. Este nascut pe 07.10.1956 si are o vechime de 30 ani si cateva luni (nu am ... (vezi toată discuția)