Buna ziua,
Am si eu o intrebare referitoare la dreptul de a primi ajutor de somaj intr-un caz particular si anume.
Am lucrat timp de 3 ani intr-o companie A cu contract pe durata nedeterminata care s-a incheiat prin disponibilizare cu dreptul de a primi ajutor de somaj (desfiintarea postului). De atunci am stat 2 luni acasa , perioada in care nu am depus actele pentru ajutorul de somaj. Dupa aceste doua luni am fost angajat cu contract de munca pe o periada determinata de 3 luni la o alta companie B . Aceasta periada de 3luni se termina la sfarsitul acestui an.
Intrebarea mea este daca in acest caz am dreptul de a beneficia de ajutor de somaj in baza actului cu care am incheiat actyivitatea la prima firma A, acum 5 luni.
Astept un raspuns detaliat de la persoane avizate si competente in acest caz.
Va multumesc
Incetarea unui contract pe durata determinata nu poate face parte din categoria "imputabile mie" si deci asa cum spuneti as beneficia de ajutor de somaj.
La punctul 2 din enuntul dvs sincer nu cunosc toate aceste legi insa inteleg ca eu as intra la art 56 lit. j ?
Multumesc
1. Nu e nevoie sa cunoasteti aceste legi (desi ar fi bine) ci numai sa friti atent la raspunsul pe care vi l-am dat.
2. Din Codul muncii: Art. 56 - (1) Contractul individual de muncă existent încetează de drept:
... j) la data expirării termenului contractului individual de muncă încheiat pe durată determinată;
...
3. Conform art.5 din Normele de aplicare a Legii 76/2002, incetarea CIM cu art.56, lit.j) este neimputabila salariatului.
4. Asadar veti beneficia de indemnizatie de somaj.
Totusi in aceste conditii ar mai fio intrebare.
Cum se face calculul indemnizatiei de somaj in cazul meu cu intrerupere de 2-3luni in cotizatia catre asig sociale!?
Respect
Somaj
Elinia
Am o cotizatie 12 luni consecutive,dar mi se pare destul de ambiguu art 56 litera J.In data de 30 mai mi-a incetat contractul de munca prin demisie 55 b unde ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa demisie
Mihalciuc
Buna ziua! Va rog sa ma informati daca la data de 20 noiembrie 2013 mi-am dat demisia de buna voie de la o companie unde am lucrat consecutiv 4 ani de zile ... (vezi toată discuția)