avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ISJ refuza plata ajutorului pentru nastere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ISJ refuza plata ajutorului pentru nastere

Atasez raspunsul ISJului la cererea mea, rugandu-va sa-mi talmaciti spusele lor:

"Acest ajutor este cuprins in CCMUN INVATAMANT,, art.36(5), litera f.Tot in CCMUN INVATAMANT art.32(2) prevede ca "partile contractante vor purta negocieri in vederea includerii drepturilor respective in actele normative care sa reglementeze aceste drepturi.
Intrucat partile contractante nu au purtat negocieri si nu au fost emise acte normative care sa reglementeze acordarea drepturilor salariale suplimentare(...) nu avem temeiul legal pentru acpordarea ajutorului la nastere."
Ultima modificare: Marți, 14 Decembrie 2010
sce76, utilizator
Cel mai recent răspuns: sce76 , utilizator 14:20, 6 Februarie 2012
Atasez noua cerere, pe care de aceasta data o voi trimite ISJului, nu scolii.Sper ca am fost coerenta in motivarea cererii.

CERERE

Subsemnata................., profesor la............prin prezenta , va rog sa aprobati plata unui salariu mediu pe unitate, la nasterea fiului meu,........
Solicit acest drept in baza urmatoarelor articole de legi:

art.51 lit.C din CCMN : In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
....
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;

Art. 238.
(1) Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.
(2) Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca.
(3) La incheierea contractului colectiv de munca prevederile legale referitoare la drepturile salariatilor au un caracter minimal.

Art. 247.
In cazul in care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramura nu exista contract colectiv de munca, se aplica contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior

Mai mult, daca prevederi care reglementeaza o situatie exista si in Codul muncii si in CCMUN, se aplica prevederea mai favorabila salariatului.

-
- art.241 alin.1 lit.d C.mun. :
Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
......
d) pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ţară, în cazul contractului colectiv
Chiar daca legea 118/2010 prevede ca:
Art. 1
(1) Cuantumul brut al salariilor/soldelor/ indemnizatiilor lunare de incadrare, inclusiv sporuri, indemnizatii si alte drepturi salariale,(…) se diminueaza cu 25%,
Nu se specifica in mod explicit decat neacordarea primelor/indemnizatiilor la iesirea la pensie,trecerea in rezerva, etc, nefacandu-se referire directa la ajutorul pentru nastere.
-
- Art.55 alin.4 lit.a din Codul fiscal prevede ca, următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru naştere, ....
Anexex cererii C.N. al copilului.
Va rog sa raspundeti scris cererii mele, in termen legal.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Decembrie 2010
sce76, utilizator
Legea nr.118/2010 nu face nicio referire la acest ajutor ...nu exista temei legal pentru refuzul platii acestor ajutoare.
Conform art. 9 din Legea nr. 118/2010, începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi nu se mai acordă ajutoare sau, după caz, indemnizaţii la ieşirea la pensie si nicidecum pentru nastere.
Bun venit in invatamnat...acolo unde directorul nu a citit niic macar CCM
Art.15 alin.(3) din Legea 118/2010, prevede acesta problema.
CCM nu poate prevedea ce legea nu prevede....el nu reprezinta o lege....el trebuie sa se supuna legii....asta e din pacate.
:sorry:
Din pacate pentru dvs, art.15 alin.3 din Legea nr.118/2010 nu se refera la ajutorul pentru nastere prevazut de CCMN.
Ultima modificare: Joi, 16 Decembrie 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Ccm nu prevede toate clauzele din ccmunn! care se aplica?? adela05 adela05 Buna ziua! Societatea la care lucrez eu are incheiat CCM. In acest contract nu se prevede si art 51 din CCM la nivel national. Intrebarea mea este, in situatia ... (vezi toată discuția)
Salar mediu pe unitate pt. nasterea copilului ContSters57911 ContSters57911 Buna ziua, va rog sa ma indrumati ce pot face in acest caz: am solicitat acel salar mediu pe unitate pt. nasterea copilului, in luna mai, insa pana in prezent ... (vezi toată discuția)
Neacordarea primei de nastere heri heri Am nascut in octombrie 2010, am depus cererea pentru prima de nastere in 15.11.2010. Mi s-a comunicat prin telefon ca nu sunt fonduri sufuciente. La ... (vezi toată discuția)