"Acest ajutor este cuprins in CCMUN INVATAMANT,, art.36(5), litera f.Tot in CCMUN INVATAMANT art.32(2) prevede ca "partile contractante vor purta negocieri in vederea includerii drepturilor respective in actele normative care sa reglementeze aceste drepturi.
Intrucat partile contractante nu au purtat negocieri si nu au fost emise acte normative care sa reglementeze acordarea drepturilor salariale suplimentare(...) nu avem temeiul legal pentru acpordarea ajutorului la nastere."
Atasez noua cerere, pe care de aceasta data o voi trimite ISJului, nu scolii.Sper ca am fost coerenta in motivarea cererii.
CERERE
Subsemnata................., profesor la............prin prezenta , va rog sa aprobati plata unui salariu mediu pe unitate, la nasterea fiului meu,........
Solicit acest drept in baza urmatoarelor articole de legi:
art.51 lit.C din CCMN : In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
....
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;
Art. 238.
(1) Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.
(2) Contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca.
(3) La incheierea contractului colectiv de munca prevederile legale referitoare la drepturile salariatilor au un caracter minimal.
Art. 247.
In cazul in care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramura nu exista contract colectiv de munca, se aplica contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior
Mai mult, daca prevederi care reglementeaza o situatie exista si in Codul muncii si in CCMUN, se aplica prevederea mai favorabila salariatului.
-
- art.241 alin.1 lit.d C.mun. :
Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
......
d) pentru toţi salariaţii încadraţi la toţi angajatorii din ţară, în cazul contractului colectiv
Chiar daca legea 118/2010 prevede ca:
Art. 1
(1) Cuantumul brut al salariilor/soldelor/ indemnizatiilor lunare de incadrare, inclusiv sporuri, indemnizatii si alte drepturi salariale,(…) se diminueaza cu 25%,
Nu se specifica in mod explicit decat neacordarea primelor/indemnizatiilor la iesirea la pensie,trecerea in rezerva, etc, nefacandu-se referire directa la ajutorul pentru nastere.
-
- Art.55 alin.4 lit.a din Codul fiscal prevede ca, următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru naştere, ....
Anexex cererii C.N. al copilului.
Va rog sa raspundeti scris cererii mele, in termen legal.
Legea nr.118/2010 nu face nicio referire la acest ajutor ...nu exista temei legal pentru refuzul platii acestor ajutoare.
Conform art. 9 din Legea nr. 118/2010, începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi nu se mai acordă ajutoare sau, după caz, indemnizaţii la ieşirea la pensie si nicidecum pentru nastere.
Art.15 alin.(3) din Legea 118/2010, prevede acesta problema.
CCM nu poate prevedea ce legea nu prevede....el nu reprezinta o lege....el trebuie sa se supuna legii....asta e din pacate.
:sorry: