avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... mostenitorii debitorului-datorie societate telefonie ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

mostenitorii debitorului-datorie societate telefonie mobila

Buna ziua.Problema sta in felul urmator.Tatal a decedat in 2008 luna aprilie.Avea de achitat o factura catre [OPERATOR],nu mai stiu exact cat era.Am sunat la cei de la [OPERATOR] pe care i-am instintat de deces si chiar le-am trimis o copie dupa certificatul de deces.De atunci nimic.....Doar ca azi am primit o notificare prin care mi se comunica un debit de 256 +penalizari de 304 lei.Repet ,n am mai primit nimic de doi ani si jumatate de la cei de la [OPERATOR].Va rog sa ma invatati cum ar trebui sa procedez. Sa platesc sau nu....
Ultima modificare: Miercuri, 15 Decembrie 2010
ContSters20980, utilizator
Cel mai recent răspuns: lia19. , utilizator 11:12, 4 Februarie 2011
Este adevarat.Este si legal si corect sa platesc si am sa platesc.Linistea este mult mai importanta ca banii.Dar problema sta in felul urmator.Am trimis certificatul de deces la respectiva firma de telefonie mobila.....ca sa ce.....Cineva de acolo m-a sfatuit sa fac acest demers.Si va intreb timp de doi ani si jumate ,de ce nu am primit nicio comunicare (de la firma de telefonie mobila)prin care sa mi se comunice ca inca sunt datoare......Trebuia sa vina direct EOIS-ul peste mine?Va spun sincer,poate sa fie o prostie din partea mea...dar faptul ca mi s-a cerut copie dupa certificatul de deces....am considerat-o ,in naivitatea mea,ca pe o stergere a datoriei.
In teoria juridica, rolul prescriptiei (care va interveni in cazul dvs. peste cateva luni, daca nu veti fi data in judecata - ceea ce e putin probabil avand in vedere suma) este:
- sa sanctioneze pe cel care are o datorie de incasat, si nu a facut nimic in privinta asat in 3 ani
- sa "securizeze" cumva relatiile juridice, astfel incat sa nu poata veni nimeni dupa 100 de ani sa imi ceara te miri ce sume pentru datorii uitate de bunica.

Off topic: moartea nu sterge datoriile defunctului. De obicei ele fac parte din mostenire, care e compusa din activ si pasiv (plusuri si minusuri).
Iar odata neplatita o factura la scadenta, este (de obicei) dreptul furnizorului sa faca ce considera necesar pentru a-si recupera banii, inclusiv sa cesioneze creanta catre un recuperator. Nu trebuie sa va sititi lezata ca v-a contactat recuperatorul - probabil este o procedura standard a companiei de telefonie, care nu are oameni si resurse sa recupereze debite (ei vand telefonie si atat), si procedeaza astfel cu toate datoriile.
Intre noi fie vorba, angajatul de telefonie v-a cerut certificatul de deces nu ca stearga datoria, ci ca sa stie ... de la cine pot recupera banii.
Ar fi extrem de ... falimentar pentru orice furnizor daca moartea ar sterge datoriile beneficiarilor. Ma gandesc numai la utilitatile unor locuinte, care uneori depasesc chiar pretul locuintei in sine, si sunt sute intr-o localitate.

Eu v-as recomanda sa nu platiti, fiindca ma revolta cuantumul penalitatilor, si fiindca prescriptia este foarte aproape. Asteptati linistita luna martie, fara sa faceti nimic.
Si daca intre timp se declanseaza un litigiu sau masuri de executare, veti ajunge sa platiti (adica tot unde sunteti acum). Dar daca nu, ati scapat.
Atentie insa: daca faceti orice plata, sau recunoasteti in scris in orice fel datoria, veti intrerupe prescriptia, si veti avea de "infruntat" un nou termen de 3 ani.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Decembrie 2010
smeagull, utilizator
Multumesc ptr raspunsuri...Aseara am sunat la [EDITAT] si am vorbit cu cineva de acolo.Mi s-a spus ca ar trebui sa platesc doar suma ca atare (250,00)nu si penalitatile.Nu stiu ce sa fac .Mi s-a parut o doamna care care vroia sa ma ajute.Contractul dintre [EDITAT] si firma de telefonie mobila a fost semnat la sfarsitul lunii noiembrie 2010.[EDITAT] se misca f.repede.Imi este teama ca odata platita suma imi va venii ulterior hartie si pentru penalitati.Am facut gresala sa-i comunic doamnei de acolo ca am sa platesc .I-am dat si mail-ul meu personal (cu numele complet) unde sa-mi trimita confirmarea platii.Am facut o gresala.Poate fi aceasta o recunoastere si deci o intrerupere a termenului de prescriptie
Ultima modificare: Vineri, 4 Februarie 2011
ContSters20980, utilizator
Discutia telefonica si raspunsul la telefon nu reprezinta act de intrerupere a prescriptiei. Si nici faptul ca ati dat adresa de mail nu intrerupe prescriptia.

Nu are relevanta pentru dvs. cand a cesionat firma de telefonie creanta catre recuperator.

Daca tot vreti sa "zgandariti" ... problema si sa platiti datoria, iar cei de la EK zic ca se multumesc fara penalitati, n-ar fi mai bine sa va trimita (inainte sa platiti) ei o ... hartiutza din care sa rezulte clar ca renunta la penalitati? Zic si eu ...

Evident ca doamna de la telefon e draguta cu oameni care suna sa le dea bani, mai ales cand prescriptia se apropie de implinire in defavoarea lor, si cand ratiunea de a exista a acestei firma este sa incaseze bani pentru a incasa comisioane, iar salariatii sunt (probabil) platiti in functie de banii incasati...
Este foarte probabil ca dupa ce veti plati debitul de 250 (recunoscandu-l si intrerupand prescriptia astfel), sunteti buna de plata pentru orice penalitati si cheltuieli de executare.
Pai da se pare ca asa si este.Mi-au trimis o hartie prin care cer sa trimit aceasta prima suma de ...pana la data de.......ptr ca este mentionat clar care este cuantumul total al datoriei......Niste mincinosi si cred ei,niste smecheri.Le trimiti prima suma si astra inseamna un nou termen de trei ani care incepe sa curga de la aceasta data....Iar eu am sa ma mai gandesc...

Alte discuții în legătură

Schimbarea titularului unei datorii intrerupe cursul prescriptiei unei datorii? institutiepublica institutiepublica O sa incerc sa fiu foarte scurta Datorie de 100,00 lei neachitata la o firma de telefonie mobila-ultima factura emisa in mai 2008.Titularul facturii ... (vezi toată discuția)
Creanta cesionata de o firma de telefonie mobila catre societate recuperari creante lia19 lia19 Situatia sta in felul urmator 1.Titularul unui contract de telefonie mobila decedeaza.Factura de 73,27 lei ramane neachitata.Dupa mai bine de doi ani si ... (vezi toată discuția)
Termenul de prescriptie alinacris alinacris Buna ziua. As dori sa ma indrumati cu privire la o problema legata de o datorie catre firma telefonie mobila [EDITAT] - in septembrie 2011 am primit o somatie ... (vezi toată discuția)