avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... penalitati contractuale pentru intarziere plata factura
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

penalitati contractuale pentru intarziere plata factura

Buna ziua,

Firma noastra are un contract cu o institutie bugetara. Aceasta ne-a achitat cu intarziere de 78 zile una din facturi. La solicitarea noastra de a plati penalitati conform contractului, 01.% pe zi de intarziere, ne raspunde ca nu au avut 'credite bugetare deschise'.
In ciuda acestui raspuns, vrem sa insistam pentru plata penalitatilor si sa facturam aceste penalitati.
Contractul prevede:
Art. 10.2 – Achizitorul se obligă să platească preţul către prestator în termen de 30 de zile de la înregistrarea facturii emise de către acesta la sediul autorităţii contractante, în limita creditelor bugetare deschise. În cazul sistării deschiderii creditelor bugetare, achizitorul va anunţa de acest lucru pe prestator. Factura va fi însotită de procese-verbale de recepţie, conform art.15.
Art. 11.2 – În cazul în care achizitorul nu onorează facturile în termen de 28 de zile de la expirarea perioadei prevăzută la art. 10.2, atunci acesta are obligaţia de a plăti,de la această dată, ca penalităţi, o sumă echivalentă cu 0,1%/zi din valoarea facturii neachitate în termen
Intrebari:
- este achizitorul exonerat de penalitati datorita ‚nedeschiderii creditelor bugetare’, despre care nu ne-a anuntat inauntrul perioadei de 30 de zile?
- Cum calculam penalitatile, incepand cu a 31-a zi sau incepand cu a 59-a zi (30 + 28 zile fiind intarziere de plata permisa de contract)?
Cu multumiri,

Romeo R.
Cel mai recent răspuns: RomeoR , utilizator 08:37, 16 Decembrie 2010
penalizarile se percep dupa trecerea termenului de 28 de zile si nu sunt conditionate de deschiderea creditelor bugetare.
insa nu uitati ca executarea silita a unei institutii publice nu este asa de rapida cain cazurile ordinare. OG 22 / 2002 nu este abrogata.
Va multumesc mult!
Romeo R.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termene contractuale achitare factura gilisor gilisor Dorim sa va prezentam o situatie contractuala: In contractual de prestari servicii se stipuleaza urmatoarele: “10.Obligatiile achizitorului 10.1 ... (vezi toată discuția)
Formularul 4 pt achizitii va rog! luminita_gab luminita_gab va rog ajutati-ma! am nevoie de formularul nr 4 de contract de achizitii servicii! va rog ajutati-ma va multumesc (vezi toată discuția)
Penalitati pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale leopoldina leopoldina Buna ziua, Am un contract de prestari servicii in care eu sunt achizitor si cealalta parte contractanta este prestator. Prestatorul a intarziat cu ... (vezi toată discuția)